Pembentangan Hudud Di Parlimen: Mahkamah Tolak Bantahan Awal Hadi - Berita Mahkamah | mStar

Pembentangan Hudud Di Parlimen: Mahkamah Tolak Bantahan Awal Hadi

Diterbitkan: Isnin, 5 Oktober 2015 1:39 PM

Datuk Seri Abdul Hadi Awang

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin menolak  permohonan bantahan awal yang dikemukakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan empat yang lain untuk membatalkan saman berhubung pembentangan rang undang-undang hudud di Parlimen.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Datuk Asmabi Mohamad membuat keputusan itu di dalam kamar dengan dihadiri kesemua pihak yang mewakili plaintif dan defendan.

Pembentangan itu melibatkan rang undang-undang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

Peguam Farez Jinnah yang mewakili keempat-empat plaintif memberitahu pemberita bahawa hakim membuat keputusan itu kerana berpendapat tiada material mencukupi dalam permohonan bantahan awal.

Abdul Hadi memfailkan permohonan bantahan itu pada 2 Julai lalu bersama empat defendan lain iaitu Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia; dua Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat iaitu Datuk Ismail Mohamed Said dan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee serta Setiausaha Dewan Rakyat Datuk Roosme Hamzah.

Tambah Farez, mahkamah menetapkan 13 Oktober untuk mendengar permohonan injunksi keempat-empat individu itu bagi menghalang Abdul Hadi dan empat yang lain daripada membentangkan rang undang-undang berkenaan.

Pada 12 Jun lepas, empat individu iaitu Mansoor Saat, Azira Aziz, Hasbeemaputra Abu Bakar dan Hazwany Jamaluddin memfailkan saman pemula dengan menamakan Abdul Hadi, Pandikar Amin, Ismail, Kiandee dan Roosme sebagai defendan pertama hingga kelima.

Keempat-empat individu itu turut memohon satu deklarasi bahawa pembentangan mengenai pindaan itu merupakan satu kemungkiran terma-terma Buku Jingga Pakatan Rakyat oleh Abdul Hadi.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan