Peguam Tuntut Lebih Akses Kepada Anwar - Berita Mahkamah | mStar

Peguam Tuntut Lebih Akses Kepada Anwar

Diterbitkan: Rabu, 9 September 2015 10:35 PM

N.Surendran

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Barisan peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini dipenjarakan menuntut lebih banyak akses untuk anak guam mereka, menyatakan bahawa peruntukan masa semasa selama satu jam setiap minggu adalah terhad dan tidak adil.

"Dulu, akses kepada peguam adalah terhad kepada dua kali seminggu dan kami telah dibenarkan untuk dua jam atau lebih," kata Ahli Parlimen Padang Serai N. Surendran Rabu di ibu pejabat parti itu di sini.

Surendran, yang juga sebahagian daripada pasukan undang-undang Anwar berkata keadaan itu dikenakan pada 28 Ogos oleh Pengarah Penjara Datuk Narender Singh.

"Anda tidak boleh meletakkan sekatan yang tidak munasabah, terutamanya apabila mereka berada di dalam penjara. Itulah adalah masa apabila mereka memerlukan nasihat undang-undang.

"Dalam kes Anwar, beliau terlibat dalam 16 kes sivil dan jenayah yang berbeza, dan setiap kes mempunyai dokumen dan afidavit untuk difailkan," kata Surendran.

"Dengan menghalang kami daripada membuat persediaan dan memfailkan dokumen di mahkamah, ia juga memberi kesan kepada prosiding mahkamah. Bagaimana prosiding boleh berjalan dengan lancar jika kita tidak boleh menerima arahan dan dokumen fail. Peguam lain boleh bebas keluar dan masuk.

"Mengapa ada sekatan dalam kes Anwar," tanya Surendran.

Seorang lagi anggota pasukan undang-undang, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata Anwar berhak diberikan akses tanpa had kepada peguamnya.

"Datuk Seri Anwar Ibrahim berhak untuk mendapat nasihat undang-undang. Pihak berkuasa penjara bertindak melangkaui batasan. Selagi anak guam mahu mahu berjumpa peguam, dia berhak untuk berbuat demikian," kata Ambiga.

Latheefa Koya, seorang lagi ahli pasukan undang-undang Anwar berkata apabila seorang peguam mahu bertemu anak guamnya, pihak penjara perlu menyediakan kemudahan dan membenarkan peguam untuk masuk dan bertemu dengan anak guam mereka.

"Hanya apabila ia melibatkan keselamatan atau keselamatan penjara, sekatan boleh dikenakan," kata Latheefa.

Pada 10 Februari, Mahkamah Persekutuan mensabitkan tuduhan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara.
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan