Empat Pelancong Iran Bebas Tuduhan Edar Dadah - Berita Mahkamah | mStar

Empat Pelancong Iran Bebas Tuduhan Edar Dadah

Diterbitkan: Jumaat, 10 Julai 2015 3:33 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Empat pelancong warga Iran dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi daripada pertuduhan mengedar dadah jenis Methamphetamine di Jalan Imbi, di sini, dua tahun lalu.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin membuat keputusan tersebut pada Jumaat selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Seyed Amir Hossein Sajadi, 24, Reza Zali Shokrollah, Saeed Babaee Ahmad Abadi Ali, masing-masing berumur 30 dan Ali Veis Karimzadeh, 37, di akhir kes pendakwaan.

Dalam keputusannya, Azman berkata pihak pendakwaan gagal membuktikan elemen niat bersama seperti mana dalam pertuduhan selain terdapat kelompangan dalam kes pendakwaan.

Katanya, kelompangan disebabkan oleh pihak pendakwaan gagal memanggil saksi utama iaitu pegawai tangkapan dan anggota lain untuk memberi keterangan.

"Oleh itu mahkamah mendapati pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie dan kesemua tertuduh dilepas dan dibebaskan tanpa dipanggil bela diri," kata hakim itu.

Mengikut pertuduhan, kesemua tertuduh didakwa bersama-sama mengedar dadah tersebut seberat 527.3 gram di sebuah bilik di Menara Berjaya Times Square East, Jalan Imbi dekat sini pada 3.05 petang, 21 Mac 2013.

Keempat-empat tertuduh didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan diwakili Nurul Asyiqin Zulkifli manakala pembelaan diketuai  peguam Datuk N. Sivananthan.

Sepanjang prosiding perbicaraan kes itu, pendakwaan memanggil tujuh saksi.-- Bernama


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan