Mahkamah Tinggi Kota Baharu Tolak Saman Pemula Hudud Parti Gerakan - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Tinggi Kota Baharu Tolak Saman Pemula Hudud Parti Gerakan

Diterbitkan: Khamis, 7 Mei 2015 1:14 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Mahkamah Tinggi Kota Baharu pada Khamis menolak saman pemula difailkan parti Gerakan terhadap kerajaan negeri Kelantan berhubung Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) atau hudud.

Hakim Datuk Azman Abdullah dalam penghakimannya berkata keputusan itu dibuat selepas mendapati kes berkenaan adalah pramatang dan bersifat 'ultra vires' (melampaui bidang kuasa).

"Dengan ini memutuskan bahawa kausa tindakan pada 18 Mac belum lagi wujud semasa plaintif memfailkan notis usul ini dan ia seolah-olah 'put the cart before the horse' dan bantahan awal defendan diterima," katanya.

Mahkamah ini juga menetapkan bahawa jikapun kausa tindakan enakmen wujud pada 18 Mac sekalipun plaintif perlu mendapatkan kebenaran daripada Hakim Mahkamah Persekutuan di bawah Perkara 4(3) dan (4) Perlembagaan Persekutuan dan Perkara 128, katanya.

Azman turut memutuskan saman pemula berkenaan dibatalkan dengan kos sebanyak RM10,000.

Kerajaan negeri Kelantan diwakili Penasihat Undang-Undang Negeri Shahidani Abdul Aziz manakala Gerakan diwakili peguam Andy Yong Kim Seng.

Gerakan pada 18 Mac lepas memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi di sini, bagi memohon deklarasi pembatalan terhadap Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993, yang pindaannya dibentangkan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan pada tarikh sama.

Saman pemula itu difailkan oleh tiga anggota parti berkenaan, iaitu Tuan Mat Tuan Wil, Soh Hoon Lee dan Chung Mon Sie melalui Tetuan N. S. Leong dan S. T.
Low di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi dan menamakan kerajaan negeri Kelantan sebagai defendan.

Tags / Kata Kunci: Hudud , Gerakan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan