Mahkamah Tinggi Kekal Penjara Lima Tahun Dua Anggota Polis - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Tinggi Kekal Penjara Lima Tahun Dua Anggota Polis

Diterbitkan: Jumaat, 24 April 2015 5:19 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pada Jumaat mengekalkan hukuman penjara lima tahun terhadap dua anggota polis berhubung kesalahan rasuah, lapan tahun lepas. Hakim Datuk Mohd Azman Husin membuat keputusan itu selepas menolak rayuan Cif Inspektor Khairol Azhar Mohamed Mostar, 44, dan Lans Koperal Mohd Khaidir Sainon, 42, untuk mengetepikan sabitan itu.

"Setelah meneliti rekod rayuan dan hujahan kedua-dua pihak, mahkamah berpendapat bahawa sabitan terhadap kedua-dua tertuduh adalah selamat. Oleh itu,rayuan kedua-dua tertuduh terhadap sabitan ditolak," katanya.

Mahkamah juga membenarkan permohonan peguam Datuk Hanif Hashim untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara itu sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan.

Pada 20 November 2012, Mahkamah Sesyen menjatuhkan hukuman penjara lima tahun dan denda RM75,000 terhadap Khairol Azhar manakala Mohd Khaidir dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM25,000 selepas mereka didapati bersalah terhadap pertuduhan itu.

Mereka membayar denda tersebut.

Khairol Azhar, yang bertugas di Unit Risikan/Operasi/Tahanan Bahagian Siasatan Jenayah Narkortik Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul di sini didakwa secara rasuah cuba memperoleh suapan wang tunai RM15,000 daripada Yap Wei Leong, sebagai dorongan untuk tidak menangkap Yap, yang memiliki syabu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Flat Mutiara Magna, Metro Prima Kepong, di sini pada 8 malam, 8 Ogos 2007.

Sementara Mohd Khaidir, yang bertugas di unit sama, didakwa secara rasuah memperoleh untuk dirinya wang tunai sebanyak RM5,000 daripada Lim Yok Chuu yang bekerja sendiri, sebagai dorongan untuk tidak menangkap Yap.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di No. 17, Jalan Angsana SD 2/2A, Bandar Sri Damansara, Kepong di sini pada 8.30 malam, 9 Ogos 2007.

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mana-mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Afifah Yusof.

Tags / Kata Kunci: Polis Lima Tahun Penjara
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan