Saman Fitnah Anwar-Utusan: Mahkamah Tetapkan 13 Mac Tentukan Nilai Ganti Rugi - Berita Mahkamah | mStar

Saman Fitnah Anwar-Utusan: Mahkamah Tetapkan 13 Mac Tentukan Nilai Ganti Rugi

Diterbitkan: Isnin, 9 Februari 2015 1:48 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Utusan Melayu (M) Bhd gagal mencapai penyelesaian dalam saman fitnah berjumlah RM50 juta yang difailkan oleh Ketua Pembangkang itu. 

Hakim Mahkamah Tinggi, Hue Siew Kheng pada Isnin menetapkan 13 Mac depan untuk pendengaran hujah oleh pihak yang terlibat dengan penilaian ganti rugi berkenaan. 

Anwar menang dalam tuntutannya pada Januari 2013 selepas Mahkamah Tinggi memutuskan Anwar menang dalam saman terhadap Utusan yang menyiarkan dua buah artikel mengenai temubual beliau bersama dengan BBC berhubung dengan undang-undang homoseksual. 

Dalam saman yang difailkan itu, Anwar menamakan Utusan Melayu dan Ketua Pengarang Datuk Abdul Aziz Ishak sebagai defendan. 

Dalam penghakimannya, Hakim Mahkamah Tinggi, V.T. Singham (kini telah bersara) mengarahkan defendan membayar kos berjumlah RM45,000 kepada Anwar dan nilai ganti rugi akan ditentukan kemudian. 

Hakim Singham memutuskan bahawa perkataan yang digunakan dalam artikel tersebut bersifat memfitnah dan boleh menjejaskan reputasi dan karier politik Anwar. 


Hal ini kerana, dalam artikel tersebut menyatakan Anwar bukanlah seorang pemimpin yang boleh mengetuai Kerajaan Persekutuan. 

Pada 20 Januari 2012, Anwar telah memfailkan saman atas dakwaan defendan telah menerbitkan dua artikel berunsur fitnah terhadapnya dalam laporan muka depan akhbar berkenaan. 

Bagaimanapun, pada Januari tahun lalu, Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi. 

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan