MH370: Kerajaan Fail Permohonan Batal Saman Anak Penumpang

Diterbitkan: Jumaat, 16 Januari 2015 2:41 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memfailkan permohonan untuk membatalkan saman yang dikemukakan oleh dua anak kepada penumpang yang menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH370 yang hilang pada 8 Mac tahun lepas.

Peguam Kanan Persekutuan Kamal Azira Hassan berkata beliau telah memaklumkan tentang hasrat kerajaan itu kepada Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Rosnaini Saub dalam kamarnya, Jumaat.

"Kita masih belum memfailkan permohonan itu tetapi kita telah menyatakan hasrat itu kepada mahkamah," katanya.

Beliau berkata mahkamah telah menetapkan 17 Februari sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Peguam Datuk Dr Arunan Selvaraj mewakili plaintif.

Pada 31 Oktober tahun lepas, dua anak kepada penumpang penerbangan MH370 memfailkan saman terhadap Malaysian Airline System Berhad (MAS), Jabatan Penerbangan Awam (DCA) ketua pengarah dan tiga yang lain bagi mendapatkan pampasan.

Ibu mereka, Ng Pearl Ming, 38, memfailkan saman itu bagi pihak anak-anaknya, yang berumur 14 dan 12 tahun.

Dua kanak-kanak lelaki juga menamakan Ketua Pengarah Imigresen, Ketua Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Kerajaan sebagai defendan.

Dalam kenyataan tuntutan, kanak-kanak lelaki itu mendakwa bapa mereka, Jee Jing Hang, 41, yang merupakan penumpang penerbangan MH370, telah menandatangani satu kontrak pengangkutan dengan MAS yang berlepas dari Kuala Lumpur pada pukul 1.41 pagi dan telah dijadualkan mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi pada 8 Mac.

Mereka mendakwa bahawa di bawah kontrak itu, MAS, sebagai defendan pertama, harus mengambil semua langkah yang perlu untuk memastikan penerbangan selamat dan syarikat penerbangan itu jelas telah melanggar kontrak apabila pesawat gagal mendarat di Beijing dan tiada penjelasan terperinci tentang penamatan penerbangan yang telah dibuat.

Pencarian pesawat itu diteruskan di selatan Lautan Hindi.
Tags / Kata Kunci: MH370 , Kamal Azira Hassan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan