Kassim Ahmad Gagal Cabar Jawi Dakwaan Hina Islam - Berita Mahkamah | mStar

Kassim Ahmad Gagal Cabar Jawi Dakwaan Hina Islam

Diterbitkan: Selasa, 6 Januari 2015 12:20 PM

Kassim Ahmad

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli akademik kontroversi, Kassim Ahmad gagal dalam permohonan semakan kehakiman kerana didakwa menghina Islam tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Asmabi Mohamad menolak permohonan Kassim, 82 mencabar penahanan dan pendakwaannya oleh pihak berkuasa iaitu Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada Selasa.

Kassim memfailkan permohonan itu pada 26 Jun meminta perintah mahkamah untuk membatalkan keputusan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Ibrahim Deris mendakwanya di Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya pada Mac lalu.

Beliau juga meminta supaya Mahkamah Tinggi untuk menimbang pampasan kerana berhadapan trauma, ketakutan, kehilangan, kesulitan dan reputasi serta nama baiknya yang terjejas berikutan tindakan Jawi yang melakukan penahanan dan pendakwaan salah.

Selain itu, Kassim juga mengemukakan permohonan supaya mahkamah membatalkan tindakan pegawai penguatkuasa Jawi yang menyerbu premisnya di Kedah dan merampas bahan penerbitan miliknya serta menahannya.

Beliau menamakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ibrahim Jawi dan kerajaan sebagai responden.

Tags / Kata Kunci: Kassim Ahmad , Islam , Jawi , Asmabi Mohamad
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan