Kes Liwat Anwar: Tun Ariffin Ketuai Panel Lima Hakim - Berita Mahkamah | mStar

Kes Liwat Anwar: Tun Ariffin Ketuai Panel Lima Hakim

Diterbitkan: Selasa, 28 Oktober 2014 9:23 AM

Ariffin Zakaria

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria akan mengetuai barisan lima panel hakim yang akan mendengar rayuan terakhir Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kes liwat keduanya, bermula Selasa.

Empat lagi hakim yang diberi mandat untuk mendengar rayuan kes ini adalah Tan Sri Md Raus Sharif, Tan Sri Abdul Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Tan Sri Ahmad Maarop.

Selain itu, pasukan pendakwa pula diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan dibantu Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria.

Ketua pembangkang itu pula akan diwakili bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram yang akan bertindak sebagai ketuai pasukan peguambela melibatkan 14 peguam.

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu tiba di hadapan Istana Kehakiman di sini pada pukul 8.50 pagi.

Ketika itu, penyokong pemimpin pembangkang itu sudah menunggu di pekarangan Istana Kehakiman, selain kumpulan media dalam dan luar negara yang membuat liputan kes berkenaan.

Selama dua hari berakhir Rabu, pendengaran rayuan terakhir  Anwar di Mahkamah Persekutuan terhadap sabitan kesalahan dan hukuman penjara yang dikenakan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu kerana didapati bersalah meliwat Saiful Bukhari Azlan.

Anwar, 67, didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Sekiranya Anggota Parlimen Permatang Pauh itu gagal dalam rayuan ini, kelayakannya sebagai anggota parlimen boleh dilucutkan berdasarkan Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan bahawa kelayakan seseorang
anggota parlimen boleh dibatalkan sekiranya beliau dijatuhi hukuman penjara lebih daripada setahun atau denda lebih daripada RM2,000.

Ini kes liwat kedua terhadap Anwar. Dalam kes pertama, beliau didapati bersalah meliwat pemandu keluarganya, Azizan Abu Bakar, di Tivoli Villa di sini pada 1994
dan dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun oleh Mahkamah Tinggi pada 8 Ogos, 2000.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan