NFCorp: Shamsubahrin Nafi Rancang Tipu Mohamad Salleh - Berita Mahkamah | mStar

NFCorp: Shamsubahrin Nafi Rancang Tipu Mohamad Salleh

Diterbitkan: Jumaat, 30 Mei 2014 9:10 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan Datuk Shamsubahrin Ismail pada Jumaat menafikan di mahkamah bahawa dia merancang untuk menipu pengerusi National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail.

Shamsubahrin, 48, memberitahu Mahkamah Sesyen di sini bahawa dia tidak berada dalam keadaan terdesak ketika cuba menipu Mohamad Salleh kerana dia mempunyai pendapatan lebih RM10,000 sehari melalui perniagaan perkhidmatan teksi.

"Saya tidak pernah cuba menipu Mohamad Salleh kerana saya tidak terdesak pada masa itu," katanya ketika menjawab pemeriksaan balas peguam Hasnal Redzua Merican, yang mewakilinya, dalam perbicaraan membela diri terhadap lima pertuduhan menipu Mohamad Salleh membabitkan RM1.75 juta dan 17 pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram.

Dia didakwa menipu iaitu menjanjikan suatu perkhidmatan rundingan dan nasihat dengan menyatakan dia disuruh oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membantu Mohamad Salleh dan menawarkan untuk menjalankan kerja-kerja konsultan bernilai RM2.75 juta sehingga mendorong Mohamad Salleh bersetuju membayar wang perkhidmatan kepadanya.

Ketika ditanya Hasnal Redzua, jika Shamsubahrin tidak terdesak pada masa itu, mengapa baki dalam dua akaun banknya masing-masing hanya tinggal RM2.31 dan RM7.22? Shamsubahrin menjawab "wang saya (hasil pendapatan perkhidmatan teksi)
dimasukkan ke dalam akaun syarikat". 

Sementara itu, pembekal lembu Marthinus Johannes du Plessis, 62, berkata beliau tidak pernah bertemu Mohamad Salleh dan beliau tidak kenal pun siapa Mohamad Salleh dalam NFCorp.

"Saya hanya tahu nama Mohamad Salleh daripada Shamsubahrin dan tidak pernah berjumpa dengannya," katanya.

Marthinus dari Afrika Selatan berkata sehingga 2010 beliau tidak pernah bercakap dengan mana-mana kakitangan NFCorp.
Perbicaraan di hadapan Hakim Rozilah Salleh bersambung 7 Ogos.

Tags / Kata Kunci: NFCorp , Shamsubahrin
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan