'Kasanova Bersiri' Dipenjara 4 Tahun Tipu Wanita - Berita Mahkamah | mStar

'Kasanova Bersiri' Dipenjara 4 Tahun Tipu Wanita

Diterbitkan: Jumaat, 25 April 2014 2:58 PM

Juruteknik komputer yang dikenali sebagai 'kasanova bersiri', K.Prabaharan, 45, dikawal pegawai penjara semasa keluar dari Mahkamah Majistret di Pulau Pinang baru-baru ini.

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Seorang juruteknik komputer yang digelar 'kasanova bersiri' dijatuhi hukuman penjara empat tahun dan satu sebatan oleh Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat setelah mengaku bersalah menipu seorang wanita dua tahun lepas.

Majistret Sri Pracha Nanthini Balabedha menjatuhi hukuman itu terhadap K. Prabaharan, 45, dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman mulai tarikh dia ditangkap semula iaitu pada 2 Januari lepas.

Mengikut fakta kes, tertuduh didakwa mengenali mangsa berusia 29 tahun yang bertugas sebagai guru di sebuah sekolah Tamil di Pahang melalui sebuah laman sosial pada dua tahun lepas.

Mangsa kemudian diperdaya tertuduh untuk menyerahkan wang RM16,000 sebagai bayaran balik hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional di Bank Rakyat, Jalan Magazine di sini pada Disember 2012.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nur Farhana Hashim manakala Prabaharan diwakili peguam Ravi Chandran.

Terdahulu, Ravi Chandran memohon mahkamah mengenakan hukuman minimum kerana tertuduh terpaksa menyara dua anak berusia 19 dan 20 tahun yang kini belajar di kolej serta isteri, seorang suri rumah.

Selain meminta mahkamah mengambil kira pengakuan salah Prabaharan yang menjimatkan masa dan kos dalam kes tersebut, beliau berkata tertuduh sudah insaf dan berazam untuk menjadi anggota masyarakat yang jujur.
Tags / Kata Kunci: Kasanova Bersiri
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan