Bapa Tahanan Reman Mati Dalam Lokap Berjaya Tuntut Ganti Rugi

Diterbitkan: Khamis, 13 Februari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bapa seorang tahanan reman yang mati di penjara Sungai Buloh enam tahun lepas berjaya menuntut ganti rugi atas kecuaian yang berlaku ketika anaknya ditahan.

Hakim Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad membuat keputusan itu selepas membenarkan saman yang difailkan M. Ghaur Chandram, 57, terhadap Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Pengarah Penjara Sungai Buloh dan empat yang lain dengan kos yang akan ditaksir kemudian.

Dalam penghakimannya, Hakim Nik Hasmat berkata terdapat kecuaian yang dilakukan pihak penjara Sungai Buloh ketika Uthayachandran, yang ketika itu berusia 23 tahun dan ditahan bagi kes dadah, berada dalam tahanan dan pihak responden sepatutnya bertanggungjawap dengan keselamatan dan kesihatan mangsa.

Ghaur Chandram, seorang pemandu teksi, memfailkan saman itu pada 2009 dengan menamakan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri dan Pengarah Penjara Sungai Buloh sebagai responden pertama dan kedua.

Beliau turut menamakan pegawai perubatan bertugas di Hospital Penjara Sungai Buloh, dua warden di penjara itu, serta kerajaan Malaysia masing-masing sebagai responden ketiga hingga keenam.

Hakim Nik Hasmat berkata berdasarkan keterangan saksi, terdapat fakta yang menunjukkan mangsa yang berada dalam lokap, telah dibawa turun ke bawah ketika proses catuan makanan berlaku dan pegawai penjara tidak menutup pintu hingga menyebabkan mangsa diserbu banduan lain.

Katanya perbuatan pegawai penjara berbuat demikian bukanlah perkara biasa yang dipraktikkan dalam peraturan penjara dan terdapat saksi yang mengakui bahawa mereka tidak dibekalkan dengan peralatan lengkap seperti 'walkie talkie' ketika kejadian.

Beliau berkata ketika itu, hanya enam atau tujuh pegawai penjara sahaja yang bertugas mengawal 732 tahanan, dan ia tidak sepatutnya berlaku.

Uthayachandran meninggal dunia pada 18 Mei, 2008. -BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Kolumnis

iklan

Iklan