Utusan Nafi Fitnah Kit Siang Berhubung Pemilihan CEC - Berita Mahkamah | mStar

Utusan Nafi Fitnah Kit Siang Berhubung Pemilihan CEC

Diterbitkan: Jumaat, 3 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Utusan Melayu (M) Bhd menafikan memfitnah penasihat DAP Lim Kit Siang berhubung pilihan raya jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti.

Utusan Melayu, yang dinamakan sebagai defendan tunggal dalam saman Lim berkata ia telah menjalankan amalan munasabah untuk mendapatkan dan mengesahkan maklumat yang terkandung di dalam artikel yang disiarkan dalam akhbar Mingguan Malaysia itu pada 18 Ogos tahun lepas.

Katanya, siasatan kewartawanan membawa kepada penerbitan artikel itu telah didorong oleh beberapa kenyataan dan artikel dalam media massa berkenaan kelakuan dan keputusan pilihan raya DAP yang diadakan pada 15 Disember 2012.

Defendan berkata ia juga adalah dari sebuah buku kecil bertajuk "Laporan Ekuiti", yang dikatakan dihasilkan oleh Father Augustus Chen, yang diedarkan kepada orang ramai.

Utusan mendakwa ia mempunyai kepentingan bersama dalam perkara itu dan berada di bawah kewajipan moral atau sosial untuk menyiarkan maklumat kepada pembaca.

Pada Jumaat, Hakim Mahkamah Tinggi Yeoh Wee Siam menetapkan 22 Ogos untuk mendengar saman itu selepas menemui pihak-pihak tersebut dalam kamar.

Peguam utama Lim Gobind Singh Deo memberitahu pemberita bahawa setakat ini, beliau telah merancang untuk memanggil Lim untuk memberi keterangan dalam pertikaian sivil.

Peguam Utusan Nur Afifah Mat berkata mereka tidak memuktamadkan saksi-saksi mereka sambil menambah hakim telah mengarahkan mereka memfailkan isu yang akan dibicarakan dan fakta yang dipersetujui sebelum 21 Februari.

"Kami perlu memfailkan kenyataan saksi sebelum 11 April," katanya, sambil menambah hakim juga menasihatkan supaya mengambil jalan keluar dengan pengantaraan bagi menyelesaikan saman itu.

Lim memfailkan saman terhadap penerbit Utusan kerana mendakwa ia membayangkan beliau memanipulasi pilihan raya CEC DAP.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu mendakwa Utusan memfitnah beliau dalam artikelnya, "Kit Siang manipulasi CEC? yang secara tersirat menunjukkan beliau tidak boleh dipercayai dan telah mencapai kejayaan politiknya dengan cara yang diragui.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan