Nurul (AF2) Menang Saman Melodi, RM250,000 - Berita Mahkamah | mStar

Nurul (AF2) Menang Saman Melodi, RM250,000

Diterbitkan: Sabtu, 21 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Gambar fail menunjukkan Nurul (kiri) bersama suaminya dalam satu sidang media pada 6 Julai 2011 bagi menjelaskan status mereka.
Gambar fail menunjukkan Nurul (kiri) bersama suaminya dalam satu sidang media pada 6 Julai 2011 bagi menjelaskan status mereka.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini memerintahkan TV3 dan empat yang lain membayar ganti rugi RM250,000 kepada bekas Bintang Akademi Fantasia Musim ke-2, Nurullah Zawawi dan suaminya dalam kes saman fitnah berhubung status perkahwinan mereka yang disiarkan dalam program hiburan Melodi dua tahun lepas.

Bernama melaporkan, Hakim Datuk Nor Bee Ariffin juga memerintahkan kelima-lima defendan membayar sejumlah RM70,000 sebagai kos kepada penyanyi itu yang lebih dikenali dengan gelaran Nurul AF2 dan suaminya Mohd Munzil Muhamad selaku plaintif pertama dan kedua.

Nor Bee membuat keputusan itu selepas membenarkan saman yang dikemukakan pasangan itu terhadap TV3, penerbit rancangan Melodi Azman Abd Ghafar, wartawannya Michelle Wee Lili, syarikat Alt Media Sdn Bhd dan abang kandung Nurul iaitu Bustamam Zawawi.

Nor Bee juga memutuskan kesemua defendan gagal membuktikan pembelaan masing-masing dalam kes saman itu.

Pada 5 September 2011, Nurul dan suaminya memfailkan saman terhadap kesemua defendan selepas rancangan Melodi pada 26 Jun 2011, menyiarkan kenyataan berhubung isu perkahwinan mereka yang didakwa berunsur fitnah berserta gambar visual yang merujuk kepada pasangan itu.

Mereka juga mendakwa perkataan serta gambar visual yang disiarkan dalam rancangan itu memberi gambaran bahawa perkahwinan mereka tidak sah di sisi undang-undang dan mereka tidak menghormati ibu bapa serta keluarga.

Pasangan itu yang diwakili peguam David Dev Peter menuntut ganti rugi am, teruk dan teladan, perintah injunksi, kos dan lain-lain relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Dalam keputusannya Nor Bee juga berkata perkahwinan Nurul dan suaminya adalah sah mengikut perintah Mahkamah Syariah Hulu Langat yang mengesahkan pernikahan pasangan itu.

Nor Bee membuat keputusan itu selepas mendengar keterangan saksi plaintif dan defendan.

Sementara itu menurut rekod mStar Online pasangan itu telah membuat sidang media pada 6 Julai 2011 bagi menjelaskan pernikahan mereka di Narathiwat, Thailand tidak pernah membelakangi keluarga.

Keputusan bernikah di negara itu dibuat disebabkan kesukaran Nurul untuk mencari walinya disebabkan statusnya sebagai anak angkat.

Mereka bagaimanapun telah mendaftar perkahwinan berkenaan di Mahkamah Rendah Syarikah Hulu Langat, Kajang, dekat sini.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan