Saman Fitnah Anak Pengerusi Petronas Terhadap Tony Pua Selesai - Berita Mahkamah | mStar

Saman Fitnah Anak Pengerusi Petronas Terhadap Tony Pua Selesai

Diterbitkan: Rabu, 13 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Saman fitnah yang difailkan anak perempuan Pengerusi Petronas Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan suaminya terhadap Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua berhubung kenyataan berkaitan sistem permohonan dan kelulusan Feed-in Tariff (FiT) diselesaikan di Mahkamah Tinggi di sini, Selasa.

Pada Oktober tahun lepas, Todd Michael Morath, 45, dan isteri, Suzi Suliana, 35, memfailkan saman itu terhadap Pua Kiam Wee atau dikenali sebagai Tony Pua, berhubung kenyataan media yang disiarkan di laman web DAP beberapa kali pada Julai tahun lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hue Siew Kheng merekodkan penyelesaian itu selepas kedua-dua pihak mencapai kata sepakat menyelesaikan perkara itu.

Pua dalam kenyataan penjelasan yang dibacakan di mahkamah terbuka berkata beliau tidak bermaksud untuk memperkecil keperibadian atau mendakwa sebarang salah laku oleh Suzi Suliana dan suaminya dan/atau bekas Ketua Setiausaha Negara Mohd Sidek.

Katanya beliau mahu menegaskan semula bahawa kenyataannya pada bila-bila masa merujuk kepada Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) mengenai isu berkaitan proses permohonan dan kelulusan FiT yang beliau percaya dibuat demi kepentingan awam selaku kapasitinya sebagai anggota Parlimen.

"Bagi mengelakkan keraguan, saya menarik balik semua sindiran secara tidak wajar, perbuatan khianat dan/atau pilih kasih terhadap Suzi Suliana, Todd dan Mohd Sidek yang mungkin telah dicadangkan di dalam kenyataan saya," katanya.

Pua berkata sebagai menghargai perkara itu, beliau akan menjelaskan semua kenyataannya seperti yang disiarkan di Internet dengan rujukan kenyataan penjelasan yang akan dilampirkan sebagai nota yang sama. Katanya beliau akan mengeluarkan semua komen yang dibuat oleh pengunjung di blognya berkaitan pasangan itu dan Mohd Sidek, berhubung kenyataannya.

Ooi Huey Miin mewakili Todd dan isterinya manakala Gobind Singh Deo mewakili Pua.

Plaintif dalam pernyataan tuntutan mereka berkata akibat penerbitan kenyataan itu, reputasi mereka terjejas teruk dan mereka mengalami penderitaan dan malu.

Todd, Suzi Suliana dan Mohd Sidek hadir di mahkamah. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan