PKFZ: Nasib Tun Dr Ling Liong Sik Diketahui Jumaat Ini - Berita Mahkamah | mStar

PKFZ: Nasib Tun Dr Ling Liong Sik Diketahui Jumaat Ini

Diterbitkan: Khamis, 24 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Nasib bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik yang dituduh menipu kerajaan berhubung projek pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) sama ada dilepas dan dibebaskan atau dipenjara, akan diketahui Jumaat ini.

Hakim Datuk Ahmadi Asnawi yang mendengar kes itu memerintahkan Dr Ling, 70, membela diri pada 9 Mac lalu dan dia selesai memberi keterangan pada 20 Jun lepas.

Sepanjang prosiding itu, sebanyak sembilan saksi dipanggil termasuk bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dia didakwa menipu kerajaan untuk memberi persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah, Pelabuhan Klang bagi pembinaan projek 'Mega Distribution Hub' yang kini dikenali PKFZ.

Dr Ling didakwa menipu kerajaan apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1.088 bilion sedangkan beliau tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Kementerian Kewangan, dalam menentukan nilai itu, telah mengambil kira kadar kupon.

Dia juga berdepan dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling didakwa melakukan semua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, antara 25 September dan 6 November 2002. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan