Bekas Pendaftar Dipecat Saman Kuin - Berita Mahkamah | mStar

Bekas Pendaftar Dipecat Saman Kuin

Diterbitkan: Ahad, 20 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Bekas Pendaftar Kolej Universiti Insaniah (Kuin) pada Ahad memfailkan writ saman terhadap bekas majikannya itu yang didakwa memecat beliau secara tidak sah kira-kira empat bulan lepas.

Dalam writnya, plaintif Datuk Latifah Hassan yang diwakili Tetuan Amar Hamidi & Co. menamakan Kuin sebagai defendan dan memberi tempoh 14 hari kepada defendan untuk memasukkan kehadiran.

Latifah, 62, berkata beliau mengambil tindakan itu kerana mendakwa pemangku Rektor Kuin, Datuk Che Barni Mohd Noor membuat keputusan secara bersendirian dan tidak mematuhi perlembagaan dan Jawatankuasa Perjawatan dan Perkhidmatan (JPP).

Katanya, beliau ditawarkan kontrak untuk tempoh dua tahun bermula 13 Disember 2012 sehingga 12 Disember 2014 namun defendan mengeluarkan satu notis penamatan perkhidmatan bertarikh 27 Jun 2013 yang berkuatkuasa 1 Julai 2013.

Dalam writ itu plaintif mendakwa amat terkejut dan kecewa dengan tindakan defendan menamatkan perkhidmatannya secara tiba-tiba tanpa sebab-sebab jelas.

Plaintif memohon kepada mahkamah deklarasi bahawa penamatan kontraknya oleh defendan sebagai tidak sah, menyalahi undang-undang dan hendaklah dikembalikan jawatan.

Dr Latifah berkata beliau mengalami stres dan malu akibat tindakan defendan dan dengan itu menuntut kos dan ganti rugi teruk akibat penamatan kontrak serta relif-relif lain yang difikirkan patut dan sesuai oleh mahkamah.

Sebutan kes itu ditetapkan didengar di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi pada 24 November depan. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan