Bekas Pegawai Khas MB Selangor Bebas Tuduhan Palsu Dokumen - Berita Mahkamah | mStar

Bekas Pegawai Khas MB Selangor Bebas Tuduhan Palsu Dokumen

Diterbitkan: Jumaat, 18 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Jumaat merupakan hari yang istimewa buat Mohd Yahya Mat Sahri, bekas pegawai khas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim apabila beliau sekali lagi dilepaskan untuk menggunakan dokumen palsu.

Mohd Yahya, 46, yang berpakaian baju Melayu, tersenyum apabila mendengar pembebasannya oleh Hakim Mahkamah Sesyen, Azhaniz Teh Azman Teh yang berkata, pihak pendakwaan gagal membuktikan kes terhadapnya.

Beliau memeluk peguam Ahmad Nizam Hamid, rakan-rakan dan ahli keluarga yang dipenuhi galeri awam.

Ketika ditemui pemberita, Mohd Yahya berkata: "Saya bersyukur kepada Allah kerana memberi keadilan dengan cara yang benar. Saya berterima kasih kepada peguam saya dan teman-teman saya untuk sokongan mereka dari awal hingga sekarang."

Mohd Yahya, yang merupakan ahli majlis pimpinan PKR pusat didakwa kerana menggunakan dokumen palsu berkenaan dengan "Resolusi Pembukaan Akaun untuk Parti Keadilan Rakyat Selangor" sebagai di sebuah bank di Bandar Sunway pada 14 Mei 2008.

Beliau telah dibebaskan pada akhir kes pendakwaan tetapi atas rayuan telah diarahkan untuk membela diri oleh Mahkamah Tinggi.

Hakim Azhaniz Teh memerintahkan wang ikat jamin RM10,000 dikembalikan kepada Mohd Yahya.

Hakim, bagaimanapun, menolak permohonan peguam Ahmad Nizam untuk melepaskan akaun bank PKR Selangor yang telah dibekukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Hakim mengarahkan Ahmad Nizam untuk membuat permohonan rasmi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan