Pemuda Dihukum Penjara Seumur Hidup Kerana Membunuh, Cuba Membunuh - Berita Mahkamah | mStar

Pemuda Dihukum Penjara Seumur Hidup Kerana Membunuh, Cuba Membunuh

Diterbitkan: Isnin, 23 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SIBU: Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin menjatuhi hukuman penjara seumur hidup terhadap seorang pemuda kerana mendapatinya bersalah bagi empat tuduhan membunuh mengikut Seksyen 302 dan satu cubaan membunuh mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan.

Pemuda berusia 19 thun itu didapati bersalah membunuh ahli perniagaan Ling Tong Hock, 36, ibu Ling yang berusia 76 tahun Leong Nyuk Lan, anak lelakinya David Ling Chei Qi, 10 dan anak perempuannya Amy Ling Zi Jiun, 7, dengan memukul mereka hingga mati menggunakan tukul besi.

Dia juga didapati bersalah bagi tuduhan cuba membunuh seorang lagi anak lelaki Ling bernama Kelvin Ling Chei You di rumah mereka di Jalan RTM di sini pada kira-kira pukul 7 pagi 3 Januari 2012.

Ketika mengumumkan keputusan penghakimannya, Hakim Supang Lian berkata ketika kesalahan itu dilakukan, pemuda berkenaan berusia 17 tahun tujuh bulan dan dengan itu ditakrifkan sebagai 'kanak-kanak' mengikut Seksyen 2 Akta Kanak-kanak 2011.

"Berdasarkan hakikat ini, bagi keempat-empat tuduhan membunuh itu, mengikut Seksyen 97 (1) Akta Kanak-kanak 2001, hukuman mati tidak boleh dikenakan atau direkod terhadap tertuduh.

"Mengikut Seksyen 97(2) Akta sama, hanya terdapat satu hukuman bagi menggantikan hukuman bunuh. Mahkamah akan memerintahkan seseorang yang disabitkan kesalahan membunuh ditahan di dalam penjara atas perkenan Yang Dipertua Negeri Sarawak," katanya.

Beliau berkata bagi tuduhan cuba membunuh pula, hukuman maksimum yang diperuntukkan undang-undang ialah 20 tahun penjara.

Katanya laporan yang disediakan Dr Zul Imran Malek Abdul Hamid menunjukkan mangsa (Kelvin Ling) mengalami luka teruk, mungkin akibat dipukul berkali-kali dengan objek tajam seperti kepala tukul yang bersegi.

"Pada saya, ia merupakan satu serangan menggila dan adalah sesuatu yang melampaui keajaiban sekiranya mangsa bukan sahaja boleh terselamat daripada kejadian dahsyat itu, tetapi akan kembali sembuh.

"Bagaimanapun, ia tetap merupakan jenayah yang amat dahsyat dan menyebabkan kesakitan yang amat sangat, sama ada terhadap fizikal atau emosi dan psikologi seperti yang dinyatakan dalam kenyataan impak mangsa," katanya.

Supang berkata laporan pegawai kebajikan Ali Taha Ayang "menggambarkan tertuduh adalah seorang anak muda yang lebih suka menyepikan diri dan melakukan sesuatu aktiviti secara bersendirian daripada berinteraksi dengan orang lain dan amat tidak matang dari segi berfikir".

"Hasil pemerhatian ini adalah sejajar dengan laporan pemerhatian psikiatrik daripada pengarah Hospital Sentosa Dr Lau Kim Kah di Kuching, yang menyebut bahawa tertuduh mengalami 'Asperger's Disorder', berdasarkan gangguan yang dialaminya dari segi interaksi sosial, tingkah laku terhad dan streotaip hingga menyebabkannya mengalami gangguan teruk dari segi fungsi sosial, pekerjaan dan psikologi," katanya.

Beliau berkata berdasarkan bukti yang dikemukakan semasa perbicaraan dan pemeriksaan latar belakang yang dilakukan Ali Taha, keluarga tertuduh "besar kemungkinan merupakan sebuah keluarga disfungsi".

"Saya berpendapat tertuduh boleh membahayakan orang lain jika tidak ditempatkan di dalam kurungan," katanya.

Beliau berkata walaupun pemuda itu dijatuhi hukuman penjara seumur hidup, undang-undang tetap menuntut hukuman bagi tuduhan kelima dan oleh itu dia dikenakan hukuman lapan tahun penjara, yang berjalan serentak dengan hukuman bagi tuduhan membunuh.

Timbalan pendakwa raya Franklin Ganggan Bennet mewakili timbalan pendakwa raya Ab Hamid pada penghakiman itu, manakala Daren Ling mewakili pihak pendakwa. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan