Pengurusan Kes Ahli DAP Dipecat Ditangguh Ke 24 September - Berita Mahkamah | mStar

Pengurusan Kes Ahli DAP Dipecat Ditangguh Ke 24 September

Diterbitkan: Rabu, 18 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Pengurusan kes ahli DAP yang dipecat, G. Asoghan, yang membantah pemecatannya daripada parti itu telah ditangguhkan ke 24 September.

Bercakap kepada pemberita selepas Pendaftar Kanan Mahkamah Sesyen Khairul Farhi Yusob menetapkan tarikh itu dalam kamarnya, peguam Asoghan, V. Amareson berkata anak guamnya telah menerima jemputan untuk menghadiri kongres pada 29 September.

Kongres akan diadakan untuk mengadakan pemilihan semula parti ahli jawatankuasa eksekutif pusat.

"Keahliannya telah ditamatkan oleh parti, bagaimana dia boleh menghadiri kongres?

"Isu ini perlu diselesaikan, sama ada dia akan dikembalikan atau tidak," katanya pada Rabu.

Pada 25 Jun, dilaporkan bahawa DAP dan ahli-ahli Jawatankuasa Disiplin - pengerusi jawatankuasa Tan Kok Wai, setiausaha Tai Sing Piau bersama-sama dengan ahli-ahli jawatankuasa M. Kulasegaran, Dr P. Ramasamy dan Lim Hock Seng, telah memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk membatalkan saman oleh Asoghan, 56.

Dalam laporan sebelum ini, dinyatakan bahawa permohonan itu dibuat atas alasan tuntutan Asoghan itu tidak mendedahkan apa-apa kuasa tindakan yang munasabah dan juga merupakan penyalahgunaan proses mahkamah.

Asoghan, yang merupakan pengerusi cawangan DAP Jalan Bagan Luar, pada 3 Jun, memfailkan saman terhadap parti dan ahli-ahli jawatankuasa disiplin yang dinamakan sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Asoghan berkata pemecatannya adalah tidak sah kerana Pendaftar Pertubuhan (ROS) tidak mengiktiraf jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti, berikutan dakwaan penyelewengan dan penipuan dalam pemilihan parti pada 15 Disember tahun lepas.

Beliau mahu keahliannya lebih 20 tahun dikembalikan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan