Kes Hasutan Tian Chua Ditetapkan Pada 16,17 Oktober - Berita Mahkamah | mStar

Kes Hasutan Tian Chua Ditetapkan Pada 16,17 Oktober

Diterbitkan: Rabu, 4 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini menetapkan 16 dan 17 Oktober ini sebagai tarikh perbicaraan kes Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Chua Tian Chang, yang didakwa atas tuduhan hasutan ekoran kenyataannya mendakwa kerajaan terlibat dengan pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Hakim Norsharidah Awang menetapkan tarikh berkenaan dalam kamar pada Rabu selepas mengadakan mesyuarat dengan timbalan pendakwa raya, Mohd Farizul Hassan and peguam bela Latheefa Koya, yang mewakili Chua yang lebih dikenali sebagai Tian Chua.

Latheefa berkata kepada pemberita bahawa mahkamah menetapkan dua tarikh bermula 16 Oktober untuk perbicaraan sementara menunggu kes mengetepikan tuduhan terhadap Tian Chua di Mahkamah Tinggi.

Pada 14 Mac, Tian Chua minta dibicarakan selepas membuat kenyataan yang mendakwa pencerobohan oleh pengganas bersenjata dari Sulu, di Lahad Datu merupakan satu konspirasi terancang oleh Umno untuk mengubah perhatian dan menakut-nakutkan orang ramai.

Beliau berkata ia merupakan satu 'drama' oleh kerajaan untuk menakutkan rakyat dan mengalihkan perhatian terhadap Sabah, berbanding inkuiri Suruhanjaya Diraja mengenai isu projek IC.

Tian Chua, yang juga Ahli Parlimen Batu didakwa melakukan kesalahan tersebut di Fraser Business Park di sini pada 1 Mac pukul 11 pagi.

Beliau didakwa di bawah Seksyen 4(1) (b) Akta Hasutan 1948 (Artikel 15) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 (1) akta yang sama yang membawa hukuman denda RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan kali pertama dan lima tahun penjara bagi kesalahan berikutnya.

On Apr 12, Tian Chua, 50, memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk mengetepikan tuduhan terhadapnya.

Mahkamah akan membuat keputusan berhubung permohonan tersebut pada 26 September ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan