Kes Saman Sivil Terhadap Ahmad Zahid Selesai - Berita Mahkamah | mStar

Kes Saman Sivil Terhadap Ahmad Zahid Selesai

Diterbitkan: Jumaat, 19 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Kes saman sivil seorang ahli perniagaan terhadap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi selesai pada Khamis selepas kedua-dua pihak bersetuju menarik balik tuntutan yang difailkan masing-masing di mahkamah.

Keputusan itu dicapai selepas Ahmad Zahid selaku defendan dan plaintif Amir Bazli Abdullah, hadir pada mediasi di dalam kamar di hadapan Ketua Pusat Mediasi Selangor Hakim Rohani Ismail, di Mahkamah Sesyen Sivil Shah Alam.

Peguam Datuk Shamsul Bahrain Ibrahim yang mewakili Ahmad Zahid dan Karpal Singh yang mewakili Amir Bazli, memberitahu wartawan mereka tidak dibenarkan Rohani untuk bersama anak guam masing-masing semasa proses mediasi itu.

Dalam pada itu, Amir Bazli berkata kes antara beliau dan Ahmad Zahid selesai dan beliau bersetuju untuk menarik tuntutan ke atas defendan dan defendan akan menarik balik tuntutan balas ke atas plaintif.

Beliau juga berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan hal mengenai relif dan ganti rugi menerusi rundingan antara mereka berdua tanpa kehadiran peguam.

Ahmad Zahid pula tidak memberi ulasan mengenai keputusan yang dicapai itu.

Dalam saman yang difailkan pada 4 Julai 2007 untuk menuntut ganti rugi, Amir Bazli, 42, mendakwa pada 16 Jan 2006, Ahmad Zahid menumbuk mukanya di Kelab Rekreasi Country Heights di Kajang hingga menyebabkan tulang hidungnya patah dan matanya bengkak.

Pada 29 Ogos 2007, Ahmad Zahid memohon kepada Mahkamah Tinggi supaya mengetepikan saman itu atas alasan ia perkara remeh.

Permohonan beliau ditolak Mahkamah Tinggi pada 21 April 2010.

Pada 15 Mac tahun lepas, Mahkamah Rayuan juga menolak permohonan beliau itu.

Ahmad Zahid memfailkan tuntutan balas terhadap Amir Bazli pada 24 Ogos 2010 untuk menuntut ganti rugi bagi distres teruk, malu dan keresahan yang dialaminya, di samping ganti rugi fitnah berhubung penyiaran kejadian yang didakwa berlaku itu selepas Amir Bazli menemui media.

Dalam penyata bela dirinya, Ahmad Zahid, yang ketika itu adalah Timbalan Menteri Penerangan, menafikan beliau pernah menumbuk Amir Bazli hingga mencederakan mukanya dan mendakwa perkara itu sengaja direka Amir Bazli. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan