Mahkamah Tangguhkan Pemulangan Semula Aset & Wang Syarikat Genneva Sehingga Kes Rayuan Selesai - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Tangguhkan Pemulangan Semula Aset & Wang Syarikat Genneva Sehingga Kes Rayuan Selesai

Diterbitkan: Selasa, 21 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini telah membenarkan permohonan Bank Negara Malaysia untuk menangguhkan pemulangan semula aset dan wang tiga pengarah dan bekas pengarah Genneva yang dibebaskan daripada dakwaan mengambil deposit wang secara haram daripada orang ramai.

Aset dan wang dirampas oleh Bank Negara daripada mereka adalah berjumlah lebih RM141 juta. Hakim Rozana Ali Yusof menegaskan selepas mengkaji semua penghujahan, beliau berpuashati bahawa wujudnya keperluan untuk menangguh buat sementara waktu di atas keputusan sebelum ini agar semua aset dan bahan bukti yang dirampas dikembalikan.

Pada 17 Mei lalu, mahkamah telah membebaskan Datuk Ng Poh Weng, Datuk Marcus Yee Yuen Seng, Datuk Chin Wai Leong dan bekas pengarah, Liew Chee Wah daripada dakwaan mengambil deposit secara haram serta 224 dakwaan mengelapkan wang.

Bagaimanapun pihak pendakwaan telah memohon agar keputusan itu ditangguhkan buat sementara waktu dan aset yang berupa dalam bentuk emas dan wang tunai yang dirampas dibekukan sementara menunggu rayuan dibuat.

Pendakwaraya, Mardziatun Nisa Ahamadul Kabir berhujah, adalah tidak menjadi satu keperluan untuk menyerahkan kembali segala aset dan wang tunai yang dirampas sebelum kes rayuan selesai kerana aset-aset itu akhirnya akan dirampas semula seandainya Mahkamah Tinggi membenarkan rayuan dibuat.

Sementara itu peguambela Mohamed Haniff Khatri Abdulla memberitahu para pemberita keputusan mahkamah adalah adil dan proses rayuan perlu dibenarkan berjalan secara biasa.

"Apa yang penting buat masa ini ialah anak-anak guam saya telah dibebaskan daripada sebarang salah laku dan disebabkan itu aset dan wang tunai yang dirampas tidak disita tetapi sebaliknya hanya ditangguh sehingga proses rayuan selesai," ujarnya.

Ng, 63, Yee, 61, Chin, 37, dan Liew, 59, telah dibebaskan selepas mahkamah memutuskan yang syarikat mereka Genneva tidak menjalankan aktiviti mengambil deposit secara haram tetapi menjalankan urusniaga emas.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan