Dua Pembuat Kraftangan Edar Dadah Dihukum Gantung - Berita Mahkamah | mStar

Dua Pembuat Kraftangan Edar Dadah Dihukum Gantung

Diterbitkan: Isnin, 20 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Dua lelaki pembuat kraftangan dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini Isnin selepas didapati bersalah terhadap pertuduhan mengedar dadah jenis kanabis, dua tahun lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Samsudin Hassan menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohamad Sharudin Md Isa, 32, dan Mohamad Yusof Mohamad Ali, 30, selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Mereka dituduh mengedar kanabis seberat 426.78 gram di KM21, Jalan Mersing-Kota Tinggi, Jamaluang, Mersing pada 9.45 malam, 14 Julai 2011.

Mereka dituduh mengikut Seksyen 39(B)(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama, yang membawa hukuman mati mandatori.

Dalam penghakimannya Samsudin berkata, keterangan pendakwaan adalah amat kuat ke atas kedua-dua tertuduh dan melampaui keraguan munasabah.

Menurut fakta kes, kedua-dua tertuduh yang menaiki sebuah kereta Perodua Viva ditahan dalam satu sekatan lalu lintas yang dibuat pasukan penguatkuasa Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di lokasi dan masa tersebut.

Pemeriksaan fizikal ke atas mereka mendapati tiada barangan salah dijumpai namun setelah pemeriksaan lanjut dilakukan ke atas kereta mereka, anggota penguatkuasa AADK menjumpai satu plastik hitam yang mengandungi dua plastik berwarna putih dari papan pemuka kereta tersebut.

Analisis Jabatan Kimia kemudiannya mengesahkan kandungan dalam plastik putih itu ialah dadah jenis kanabis seberat 426.78 gram.

Tertuduh diwakili peguam Mohd Fadzli Mohd Ramli dan Mohd Ridzuan Muhamad manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwaraya Anwar Ab Raof. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan