Bekas Hakim Mahkamah Agung George Seah Meninggal Dunia - Berita Mahkamah | mStar

Bekas Hakim Mahkamah Agung George Seah Meninggal Dunia

Diterbitkan: Sabtu, 20 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Bekas hakim Mahkamah Agung, Datuk George Seah - salah seorang daripada tiga hakim yang dipecat ketika krisis perlembagaan negara pada 1988 - telah meninggal dunia.

Mendiang berusia 81 tahun.

Seah, sebelum ini berhadapan dengan masalah komplikasi jantung telah meninggal dunia tengah malam Jumaat di kediamannya dan dikelilingi oleh sanak saudara yang lain.

Beliau telah dimasukkan ke hospital lebih dua minggu yang lalu dan dalam keadaan yang uzur.

“Kami semua sedang menonton televisyen bersama apabila kami dapati dia berada dalam keadaan yang sukar untuk bernafas dan selepas itu terus meninggal dunia," kata anak perempuannya, Agnes.

Menurutnya lagi, bapanya pernah mengalami strok pada 2005.

Seah dilahirkan di Miri, Sarawak dan antara hakim dari Sarawak yang paling awal dilantik ke kerusi hakim Mahkamah Agung.

Beliau memulakan kerjayanya sebagai peguam pada tahun 1955 sehinggalah dilantik sebagai hakim pada 1969.

Seah kemudiannya mencetuskan kontroversi apabila bersama-sama Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh telah dipecat sebagai hakim Mahkamah Agung apabila mereka mengeluarkan arahan menangguhkan tribunal yang dibentuk untuk membicarakan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas atas dakwaan salah laku.

Pada tahun 2008, kerajaan di bawah pimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi telah membuat permohonan maaf ke atas hakim-hakim yang dipecat ini termasuklah Tun Salleh Abas dan mereka kemudiannya dibayar pampasan sebagai ganti rugi di atas perkhidmatan yang dipendekkan.

Tun Salleh ketika dihubungi telah menyatakan rasa sedihnya di atas kematian Seah.

“Mendiang bukan sahaja seorang hakim yang jujur, dedikasi dan lurus malah telah menyumbang kepada pembangunan undang-undang di Malaysia sehingga ke akhir hayatnya," ujar Salleh.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan