Mahkamah Tinggi Anugerah RM256,885 Kepada Lelaki Buta Akibat Kemalangan Industri - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Tinggi Anugerah RM256,885 Kepada Lelaki Buta Akibat Kemalangan Industri

Diterbitkan: Khamis, 17 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHRU: Bekas subkontraktor Mohamad Yusof pernah menjadi seorang yang aktif dan memperoleh pendapatan yang baik hasil membersihkan kapal tangki bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di Singapura dan Indonesia.

Walau bagaimanapun disebabkan kemalangan perindustrian sembilan tahun lalu, lelaki berusia 48 tahun itu hilang penglihatan dan kehilangan kerja.

Sekarang Mohamad berharap dapat membina semula kehidupannya bersama-sama keluarga selepas Mahkamah Tinggi menganugerahkan ganti rugi sebanyak RM256,885.32.

"Ini adalah berita besar buat saya dan keluarga kerana kehidupan kami amat sukar setelah saya kehilangan kerja dan penglihatan," katanya, sambil menambah dua daripada lima orang anaknya masih bersekolah.

Pesuruhjaya Kehakiman M. Gunalan membenarkan rayuan Mohamad.

Kedua-dua plaintif didapati cuai terhadap keperluan prosedur keselamatan.

Dalam keputusan mahkamah itu, Gunalan dianugerahkan RM180,000 bagi kedua-dua matanya yang buta, RM50,000 bagi kehilangan pendapatan, RM17,220.89 untuk perbelanjaan perubatan, RM9,664.43 untuk perbelanjaan pengangkutan dan kos-kos lain yang berjumlah RM4,000.

Dalam pernyataan tuntutan yang difailkan melalui peguam N. Mariappan pada tahun 2005, Mohamad sebelum ini bekerja sebagai penyembur kimia untuk membersihkan kapal bagi Malaysia Shipyard Engineering Sdn Bhd di Pasir Gudang.

Pada 25 Januari 2004, ketika plaintif menyembur bahan kimia di dalam kapal tangki, dia mula mengalami masalah penglihatan menyebabkan dia kemudiannya dirawat di Hospital Sultanah Aminah.

Mohamad juga mendapatkan rawatan daripada pakar lain untuk merawat masalah matanya.

Mahkamah Sesyen telah memutuskan sebelum itu memihak kepada defendan dan Mohamad memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan