Tengku Fakhry Dirayu Dapatkan Kebenaran Bawa Keluar Bentley - Saksi - Berita Mahkamah | mStar

Tengku Fakhry Dirayu Dapatkan Kebenaran Bawa Keluar Bentley - Saksi

Diterbitkan: Selasa, 9 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Setiausaha Sulit Sultan Kelantan memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau merayu kepada Tengku Muhammad Fakhry Petra agar meminta kebenaran daripada Pemangku Sultan ketika itu untuk membawa keluar kereta Bentley Brooklands dari Istana Mahkota, Kubang Kerian pada 30 Julai 2009.

Datuk Nik Shafriman Nik Hassan, 35, dalam penyataan saksi berkata Tengku Muhammad Fakhry bagaimanapun tidak mengendahkan rayuan itu, sebaliknya menyatakan beliau akan menghubungi Pemangku Sultan Kelantan ketika itu, Tengku Muhammad Faris Petra, selepas membawa kereta tersebut keluar dari istana.

"Plaintif (Tengku Muhammad Fakhry) telah bersetuju sekiranya saya membuka kunci stereng (kereta Bentley), beliau akan meminta kebenaran daripada Pemangku Sultan," katanya pada perbicaraan kes saman RM150 juta Tengku Muhammad Fakhry terhadap Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dan tiga lagi yang didakwa menahannya secara salah pada tarikh itu.

Saman itu difailkan pada 9 Disember tahun lepas, dan selain Ismail, beliau menamakan Ketua Pengawal Peribadi Sultan Kelantan ASP Norazman Ismail, Ketua Polis Kelantan Datuk Abdul Rahim Hanafi dan Polis Diraja Malaysia sebagai defendan.

Dalam penyataan tuntutan, Tengku Muhammad Fakhry mendakwa beliau ditahan secara salah pada 30 Julai 2009 di kawasan Istana Mahkota Kubang Kerian semasa memandu sebuah kereta jenis Bentley Brooklands.

Beliau menuntut ganti rugi am RM100 juta, RM50 juta ganti rugi teruk serta teladan, faedah pada kadar empat peratus, kos dan lain-lainnya.

Pada prosiding hari ini, Nik Shafriman berkata stereng kereta itu berkunci dan Tengku Muhammad Fakry tidak memilikinya walaupun beliau mempunyai kunci kereta berkenaan.

Saksi defendan ketiga tersebut berkata kunci stereng kereta berada dengan pemandu rasmi kenderaan yang ketika itu tiada di istana, namun telah datang ke istana dan menyerahkan kunci berkenaan kepadanya.

Semasa pemeriksaan balas, Nik Shafriman tidak bersetuju dengan cadangan peguam A.S Dhaliwal bahawa semua kejadian itu tidak berlaku dan memberitahu mahkamah tiada saksi lain berkaitan perkara itu selain beliau dan Tengku Muhammad Fakry.

Sementara itu, Norazman memberitahu mahkamah pada 9 malam, 29 Julai 2009, beliau telah dihubungi Nik Shafriman, yang menyampaikan titah Pemangku Sultan supaya tidak membenarkan Tengku Muhammad Fakhry membawa keluar kereta tersebut.

Saksi kelima itu berkata Nik Shafriman juga memaklumkan bahawa Tengku Muhammad Fakry bersama rombongan akan tiba di Istana Mahkota pada keesokannya untuk mengambil kereta tersebut.

Ketika pemeriksaan balas oleh Dhaliwal, Norazman, 40, berkata beliau melaksanakan arahan Nik Shafriman tanpa mendapatkan pengesahan daripada Pemangku Sultan.

Norazman mengaku menganggap arahan itu adalah betul namun tidak bersetuju dengan cadangan Dhaliwal bahawa beliau melakukan kesilapan kerana tidak mendapatkan pengesahan berhubung perkara tersebut.

Terdahulu, saksi pertama defendan, DCP Datuk Abd Rahim Hanafi yang ketika itu Ketua Polis Negeri Kelantan, berkata tidak ada sebarang arahan untuk menghalang Tengku Muhammad Fakhry daripada keluar atau masuk ke pekarangan Istana Mahkota.

Abd Rahim, yang kini bertugas sebagai Ketua Polis Negeri Pulau Pinang, juga mengakui anggota polis dibekalkan senjata api semasa bertugas, tertakluk kepada Perintah Tetap Ketua Polis Negara.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof menetapkan 17 Oktober untuk hujahan. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan