Saman Shahrizat Jalil Terhadap Dua Pemimpin PKR Ditangguhkan Hingga Rabu - Berita Mahkamah | mStar

Saman Shahrizat Jalil Terhadap Dua Pemimpin PKR Ditangguhkan Hingga Rabu

Diterbitkan: Isnin, 8 Oktober 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini telah menangguhkan sehingga Rabu, saman sivil oleh Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil terhadap dua pemimpin PKR berhubung dengan isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC).

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Vazeer Alam Mydin Meera menetapkan tarikh itu di dalam kamar selepas mengadakan pertemuan dengan semua pihak pada Isnin.

Peguam Razlan Hadri yang bertindak bagi defendan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin berkata kini pihak pembelaan mempunyai 72 saksi dan mereka yang diperlukan untuk mengecilkan nombor.

Razlan berkata mereka juga perlu melihat pada klasifikasi dokumen sebelum meneruskan perbicaraan pada Rabu.

Dalam saman yang difailkan pada 19 Januari lalu, Shahrizat berkata pengarah strategik PKR Mohd Rafizi Ramli dan Zuraida mula mengadakan siri sidang akhbar di pelbagai lokasi, termasuk lobi Parlimen, dalam serangan yang dirancang terhadap NFC, suami dan keluarganya.

Dalam saman itu, bekas Wanita, Keluarga dan Masyarakat Menteri Pembangunan memohon injunksi untuk menghalang kedua-dua pemimpin PKR daripada membuat kenyataan lanjut serta kos, kepentingan dan lain-lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Rafizi, dalam pembelaannya, berkata kenyataan beliau pada Nov 8 tahun lepas merupakan komen yang adil berhubung perkara kepentingan awam dan dia akan bergantung kepada keistimewaan yang berkelayakan.

Rafizi telah memfailkan tuntutan balas pada 8 Mac terhadap Shahrizat atas kenyataan yang didakwa beliau sebagai fitnah.

Beliau menuduh Shahrizat memulakan serangan peribadi dan berniat jahat terhadapnya dalam ucapan pembukaan beliau di Wanita perhimpunan agung Umno pada 30 Nov tahun lepas.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan