Rakyat Singapura Seludup Kanak-Kanak Dihukum Penjara - Berita Mahkamah | mStar

Rakyat Singapura Seludup Kanak-Kanak Dihukum Penjara

Diterbitkan: Selasa, 31 Julai 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Seorang pemandu teksi warga Singapura dihantar ke penjara bagi menjalani hukuman empat tahun kerana memperdagang seorang budak lelaki 11 tahun warga China ke Jerman melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Sambil menyifatkan pemerdagangan orang sebagai kesalahan serius, Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Raus Md Shariff yang mempengerusikan panel tiga hakim sebulat suara menolak rayuan akhir Ng Gim Teck untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang menaikkan tempoh hukuman daripada enam bulan kepada empat tahun penjara.

Ng dihukum penjara enam bulan dan denda RM20,000 jika gagal enam bulan penjara oleh Mahkamah Sesyen Sepang selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memperdagang Zhang Xu di kaunter Imigresen, Balai Berlepas, Aras 4, KLIA, Sepang, Selangor pada 7 malam 29 Sept, 2011.

Bagaimanapun, hukuman penjara itu dinaikkan kepada empat tahun oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 11 November tahun selepas semakan oleh pihak pendakwaan berhubung ketidakcukupan hukuman penjara. Denda RM20,000 yang dikenakan oleh Mahkamah Sesyen dikekalkan.

Ng membayar denda itu. Bagaimanapun, dia membawa perkara itu ke Mahkamah Rayuan berhubung peningkatan hukuman penjara.

Dua lagi hakim yang bersidang dalam panel itu ialah Hakim Datuk K.N.Segara dan Datuk Azhar Ma'ah.

Timbalan Pendakwa Raya Farah Ezlin Yusop Khan memberitahu mahkamah bahawa siasatan menunjukkan bahawa Ng berniat memperdagang budak itu ke Jerman melalui KLIA.

Dia ditangkap oleh pegawai Jabatan Imigresen kerana mempunyai pasport palsu Singapura untuk kanak-kanak itu.

Katanya tiada rekod untuk menunjukkan tujuannya menyeludup tetapi kebiasaannya ia adalah untuk tujuan seksual.

Apabila Hakim bertanyakan tujuannya menyeludup kanak-kanak itu, Ng menjawab beliau diminta berbuat demikian oleh rakannya. Farah Ezlin berkata menurut Laporan Tahunan ke-12 Pemerdagangan Orang, Malaysia kini berada di senarai pantau tahap 2 bagi tahun ketiga selepas mendapat pengecualian.

"Kita dapat merangka satu rancangan untuk memerangi pemerdagangan orang. Ini merupakan kali ketiga negara kita berada di senarai pantau tahap 2," katanya.

Farah Ezlin berkata hakim Mahkamah Tinggi adalah betul dalam menaikkan tempoh penjara selepas mengambil kira imej negara akan tercemar kerana Malaysia kini berada pada senarai pantau tahap 2.

"Kita dilihat oleh Dunia Barat sebagai tidak serius dalam memerangi perkara ini. Oleh itu, hujah kami bahawa dengan Mahkamah Tinggi menaikkan tempoh hukuman penjara, merupakan satu cara bagi menunjukkan kepada dunia betapa seriusnya kita membanteras keadaan ini.

"Ia penting bagi negara kita untuk mempamerkan pelaksanaan undang-undang yang tegas. Dengan memberi hukuman yang berat, ia akan bertindak sebagai satu hukuman penghalang yang bukan sahaja sebagai satu pengajaran kepada perayu (NG) tetapi juga kepada mana-mana pelaku atau pelaku berpotensi keseluruhannya.

Katanya kesalahan yang dilakukan Ng adalah satu kesalahan serius.

Ng, yang tidak diwakili, memohon mahkamah untuk mengurangkan tempoh hukuman penjara dengan menyatakan bahawa dia mempunyai seorang ibu yang sakit. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan