Mahkamah Tinggi Kekalkan Hukuman Denda RM5 Juta Terhadap Pasangan Thailand - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Tinggi Kekalkan Hukuman Denda RM5 Juta Terhadap Pasangan Thailand

Diterbitkan: Rabu, 20 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Mahkamah Tinggi di sini, pada Rabu, mengekalkan hukuman denda RM5 juta atau penjara 15 bulan setiap seorang terhadap pasangan warga Thailand yang disabitkan kesalahan membawa keluar wang RM400,068 ke negara mereka secara haram, pada Januari lepas.

Hakim Azman Abdullah mengekalkan hukuman itu yang dijatuhkan oleh Mahkamah Majistret Pasir Mas pada 18 Jan lepas, terhadap Masaleng Itaebula, 27, dan isterinya Wasna Mamuh, 25, yang berasal dari Pattani, Thailand.

Azman bagaimanapun mengetepikan hukuman yang diputuskan Mahkamah Sesyen, yang telah menjatuhkan hukuman dengan jumlah denda sama dan penjara 11 bulan bagi pertuduhan sama.

Dalam penghakimannya, Azman bersetuju bahawa kedua-dua tertuduh telah dijatuhkan hukuman sebanyak dua kali atas kesalahan yang sama.

Disebabkan Mahkamah Majistret telah mensabitkan dan menjatuhkan hukuman terlebih dahulu, beliau berkata hukuman di Mahkamah Sesyen itu adalah terbatal.

"Saya kekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan di mana ia adalah setimpal dan tidak terlalu berat. Niat bersama boleh dibuktikan apabila kedua-dua mereka memiliki mata wang Malaysia yang dilarang pengeksportannya mengikut Akta Kastam 1967," kata Azman.

Mengikut pertuduhan pertama, pasangan suami isteri itu, yang juga penjual lembu, dengan niat bersama terbabit mengeksport barang larangan iaitu wang sebanyak RM400,068 yang dibawa dengan motosikal jenis skuter di pintu keluar Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Rantau Panjang-Thailand pada 4.30 petang, 6 Januari lepas.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 135 (1) (a) Akta Kastam 1967 yang boleh dikenakan hukuman denda minimum sebanyak RM1,492,500 atau penjara atau kedua-duanya.

Bagi pertuduhan kedua pula, mereka didakwa mengikut Seksyen 23 (2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 di tempat dan waktu yang sama.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 23 (2) Akta Pencegahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2011 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM1 juta atau penjara atau kedua-duanya.

Suami isteri itu diwakili peguam Datuk Sukri Mohamed dan Mohd Zubairi Salleh manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Kastam, Rozana Abd Hadi. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan