Bunuh Tukang Urut: Keputusan Lepas, Bebas Penghantar Gas Kekal - Berita Mahkamah | mStar

Bunuh Tukang Urut: Keputusan Lepas, Bebas Penghantar Gas Kekal

Diterbitkan: Isnin, 21 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan, Isnin, mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi melepas serta membebaskan seorang penghantar gas daripada pertuduhan membunuh seorang tukang urut tradisional, yang cuba meliwat dan mencederakannya, lapan tahun lepas.

Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Abdul Malik Ishak sebulat suara menolak rayuan pendakwaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 25 Jun 2010, yang melepas serta membebaskan Mohd Hairi Sabdin, 31.

Dalam penghakimannya, Abdul Malik berkata panel itu bersetuju dengan dapatan Mahkamah Tinggi bahawa tindakan Mohd Hairi membunuh Abdul Rahman Hussain adalah untuk mempertahankan diri dan mengelak maruahnya tercemar akibat perbuatan si mati.

Beliau berkata polis juga tidak menyiasat dengan teliti kes itu kerana tidak mengambil sampel daripada bahagian sulit Mohd Hairi dan si mati, yang mungkin akan menyokong keterangan tertuduh bahawa mangsa telah melakukan serangan seksual terhadapnya.

Panel itu turut dianggotai Hakim Datuk Clement Allan Skinner dan Datuk Seri Mohamed Apandi Mohamed Ali.

Mohd Hairi, yang berusia 22 tahun ketika kejadian, dituduh membunuh Abdul Rahman dengan gunting di rumah si mati di Kampung Makam, Jalan Datuk Keramat, Pulau Pinang pada 4.30 pagi, 25 September 2003.

Dalam pembelaannya, Mohd Hairi berkata Abdul Rahman menawarkan untuk mengurut bahu, pinggul dan kakinya yang sakit namun melakukan serangan seksual ketika dia datang untuk mendapatkan rawatan.

Satu pergelutan berlaku antara mereka, yang berakhir dengan Mohd Hairi menikam Abdul Rahman beberapa kali di leher serta badan, dan tertuduh mendakwa tindakannya itu hanyalah untuk mencederakan si mati.

Keterangan patologi pula menunjukkan Abdul Rahman mengalami 63 kecederaan akibat tikaman bertalu-talu.

Mohd Hairi diwakili peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah manakala pendakwaan oleh Timbalan Pendakwa Raya K.Mangai. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan