Serbuan Di Gereja Dibuat Selepas Ada Bukti Wujud Program Kristianisasi - Berita Mahkamah | mStar

Serbuan Di Gereja Dibuat Selepas Ada Bukti Wujud Program Kristianisasi

Diterbitkan: Jumaat, 11 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini diberitahu serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di Gereja Methodist Damansara Utama 3 Ogos tahun lepas dilakukan selepas siasatan yang dijalankan mendapati wujud program berunsur kristianisasi ke atas orang Islam di gereja itu.

Pengarah Jais Datuk Marzuki Hussin berkata siasatan selama tujuh bulan dilakukan bahagian kajian dan pembangunan jabatan itu sebelum kes tersebut diserah kepada bahagian penguatkuasaan untuk tindakan lanjut.

Saksi itu berkata beliau hanya mengetahui tentang serbuan itu pada keesokan harinya selepas dimaklumkan Penolong Ketua Pengarah Penguatkuasa Jais, Mohd Rais.

Ditanya peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun sama ada Jais membuat laporan mengenai serbuan terserbut kepada exco kerajaan negeri Selangor yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal agama Islam ketika itu, Marzuki berkata pihaknya ada berbuat demikian.

Beliau juga berkata Umno tidak disebut dalam laporan itu.

Marzuki memberi keterangan pada hari kedua perbicaraan kes saman RM10 juta Umno terhadap Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali dan tiga lagi berhubung penerbitan satu artikel dalam akhbar Harakah yang didakwa memfitnah parti itu.

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Mohd Zin Mohamed, yang memfailkan saman itu 14 Sept tahun lepas, menamakan Mustafa, pencetak akhbar Harakah iaitu Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd, penyunting akhbar berkenaan Ahmad Lutfi Othman dan wartawan Harakah Khairul Azlam Mohamad sebagai defendan.

Antara lain, Mohd Zin mendakwa Mustafa, ketika ditemu bual Khairul Azlam pada 15 Ogos 2011, memfitnah Umno berhubung operasi serbuan Jais di gereja itu dan kenyataan Setiausaha Agung Pas itu diterbitkan dalam sebuah artikel bertajuk 'PAS akan dedah bukti, Umno main peranan operasi Jais' di halaman kedua Harakah bertarikh 19-21 Ogos 2011.

Ketika disoal peguam Mohd Asmuni Awi, yang mewakili Mustafa, sama ada beliau mengetahui gereja mana yang terlibat dalam program kristianisasi, Marzuki berkata beliau tidak mempunyai pengetahuan tentang perkara itu. Kepada soalan peguam Zulhazmi Shariff, yang mewakili Angkatan Edaran, sama ada pegawai Jais terlibat dalam mana-mana parti politik, saksi itu menjawab setahu beliau tidak ada.

Ketika ditanya mengenai penglibatannya dalam parti politik, Marzuki menjawab beliau adalah ahli Umno.

Bagaimanapun, saksi itu berkata statusnya sebagai ahli Umno tidak mempunyai kaitan dengan serbuan Jais di gereja tersebut kerana beliau menjalankan tugas sebagai pengarah Jais yang mengikut undang-undang. "Kami sebagai pegawai kerajaan bahagian pengurusan dan profesional, tidak dibenar aktif dalam politik dan tidak boleh memihak kepada mana-mana parti, serta mesti berkecuali. Kami tidak boleh pegang jawatan dalam mana-mana parti politik tetapi tiada halangan untuk kami sertai parti politik," katanya.

Perbicaraan di depan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Zaki Husin disambung 14 Jun. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan