Simbah Minyak Dalam Rumah, Buruh Dipenjara Sehari, Denda RM3,000 - Berita Mahkamah | mStar

Simbah Minyak Dalam Rumah, Buruh Dipenjara Sehari, Denda RM3,000

Diterbitkan: Rabu, 4 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Gara-gara mengugut isteri dengan menyimbah minyak diesel di dalam rumah, seorang buruh pada Rabu dihukum penjara sehari dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Majistret di sini.

Majistret Rozianti Mohamed Hanaphi memerintahkan Zainal Abidin Endut, 48, menjalani hukuman dari tarikh jatuh hukuman dan akan dipenjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda mahkamah.

Zainal Abidin mengaku mengugut isterinya, Nor Halida Mohd Ladzim, 46, pada pukul 5.30 petang, 22 Mac di sebuah rumah beralamat 256, Taman Perumahan Alor Jambu, Wakaf Tengah di sini dengan mengamuk dan menyimbah minyak diesel di dalam rumah berkenaan dengan niat menyebabkan mangsa berasa cemas.

Bagaimanapun tertuduh tidak mendatangkan kecederaan terhadap sesiapa dan ia berpunca daripada kemarahan si suami terhadap pasangannya, yang juga pengadu, sebelum Zainal Abidin ditangkap polis pada Ahad lepas (1 April).

Pendakwaan dijalankan pegawai pendakwa Inspektor V. Ravi.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 506 (Menakutkan Secara Jenayah), Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Semasa merayu hukuman ringan, Zainal Abidin yang diwakili peguam, Mohd Zamri Md Jail berkata, ketika kejadian anak guamnya dalam keadaan tertekan dan mengaku insaf dengan perbuatannya. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan