Majistret Rekod Pengakuan Tertuduh Di Wad Hospital - Berita Mahkamah | mStar

Majistret Rekod Pengakuan Tertuduh Di Wad Hospital

Diterbitkan: Jumaat, 27 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KLANG: Seorang majistret merekodkan pengakuan tertuduh bagi satu kes tipu di wad Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini kerana ahli perniagaan itu sedang menerima rawatan di situ pada Jumaat.

Majistret Nor Kamila Aziz dari Mahkamah Majistret Shah Alam merekodkan pengakuan tidak bersalah Datuk Shamsubahrin Ismail, 46, yang didakwa memperdaya seorang wanita untuk membekalkan dua pembantu rumah dengan bayaran RM13,000 tahun lepas.

Shamsubahrin didakwa memperdaya Aina Noridar Abdullah, 45, di Maybank cawangan Persiaran Perbandaran Seksyen 14, Shah Alam pada 28 Julai 2011, bahawa pembantu-pembantu rumah yang dijanjikan itu benar-benar wujud sehingga menyebabkan wanita itu kerugian RM13,000 yang telah dimasukkan ke dalam akaunnya.

Pertuduhan mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan Majistret Nor Kamila di Wad 8A hospital berkenaan kerana Shamsubahrin menerima rawatan di hospital itu sejak tiga hari lepas kerana penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Peguambela tertuduh N.Surendran memberitahu pemberita di luar wad hospital bahawa Timbalan Pendakwa Raya Noor Husnita Mohd Radzi menawarkan jaminan sebanyak RM6,000 tetapi pihaknya merayu supaya ianya dikurangkan.

Majistret Nor Kamila mengenakan ikat jamin sebanyak RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 1 Mac sebagai tarikh sebutan semula kes itu di Mahkamah Majistret Shah Alam.

Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan