Mahkamah Diberitahu Buku Zunar Boleh Timbulkan Rasa Benci Kepada Pemimpin - Berita Mahkamah | mStar

Mahkamah Diberitahu Buku Zunar Boleh Timbulkan Rasa Benci Kepada Pemimpin

Diterbitkan: Khamis, 19 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pegawai polis yang merampas buku milik pelukis dan kartunis, Zulkiflee SM Anwar Ulhaque atau Zunar memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu bahawa kandungan di dalam buku bertajuk "Cartoon-0-phobia" boleh menimbulkan rasa benci kepada pemimpin dan menyebabkan masyarakat keliru.

ASP A. Arikrishna yang memberi keterangan dalam perbicaraan kes saman oleh Zunar terhadap dua anggota polis dan tiga yang lain berkata, setiap helaian pada buku tersebut mempunyai wajah pemimpin, pasukan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Saya telah menyemak buku tersebut dan mendapati setiap muka surat mengandungi gambaran kartun yang merujuk kepada pemimpin negara, pasukan polis, badan kehakiman, SPRM dan sebagainya yang boleh atau cenderung untuk menghasut rakyat dengan cara menimbulkan rasa benci, silap faham, kehinaan serta menyebabkan masyarakat keliru dan hilang kepercayaan terhadap pihak yang dirujuk serta mempunyai unsur niat jahat bagi tujuan permusuhan kaum dan agama.

"Hasil penelitian saya terhadap buku tersebut juga menyebabkan saya menyimpulkan bahawa buku tersebut berkemungkinan akan diharamkan penerbitan atau penjualannya," katanya yang membacakan pernyataan saksi ketika pemeriksaan utama oleh Peguam Kanan Persekutuan Norhisham Ismail.

Kata Arikrishna, selain buku, beliau juga merampas sekeping kadbod yang mengandungi ukiran kartun yang menggambarkan watak isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau telah menangkap Zunar pada hari tersebut (24 September 2010) dan tangkapan itu diketahui peguam Zunar iaitu Latheefa Koya.

Sementara itu, pada awal prosiding, Zunar memberitahu bahawa pihak polis bertindak secara rambang dan menyalahguna kuasa ketika merampas 66 naskhah buku dan sebuah lukisan miliknya pada 2010.

Zunar berkata, pihak polis bertindak sedemikian untuk menggagalkan pelancaran buku "Cartoon-0-phobia" yang sepatutnya berlansung beberapa jam sebelum penangkapannya.

Kata Zunar lagi, ketika kejadian tersebut, Arikrishna gagal memberitahu dengan jelas pada bahagian mana dalam buku tersebut yang menyalahi undang-undang dan mengambil masa sambil membelek buku sebelum menunjukkan beberapa lukisan kartun yang dikatakan bersifat menghasut.

"Cartoon-o-phobia adalah buku kartun saya yang merupakan koleksi terbaru yang mengumpulkan kartun-kartun politik yang saya lukis. Buku kartun ini adalah komentar politik berkenaan situasi politik semasa.

"Buku kartun tersebut telah dijadualkan untuk dilancarkan pada malam 24 September 2010 di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur & Selangor, pada hari yang sama saya ditangkap," katanya ketika pemeriksaan utama oleh peguam N.Surendran.

"Saya telah menguar-uarkan acara pelancaran tersebut kepada umum dan informasi acara ini telah tersebar luas. Buku kartun tersebut belum lagi diedarkan untuk dijual di pasaran dan hanya akan diedarkan di pasaran selepas pelancaran," katanya.

Ketika ditanya dalam pemeriksaan balas sama ada karya beliau terhasil daripada pandangan sendiri, Zunar berkata "ia berdasarkan perspektif saya."

Katanya, kritikan kepada kerajaan disampaikan menerusi lukisan bagi mewujudkan 'mahkamah rakyat' dan terserah kepada masyarakat untuk membuat penilaian.

Pada 15 Jun tahun lepas, Zunar dan syarikat miliknya Sepakat Efektif Sdn Bhd memfailkan saman tersebut dengan menamakan ASP A.Arikrishna dan ASP Marina Hashim sebagai defendan pertama dan kedua manakala Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia dinamakan sebagai defendan ketiga hingga kelima.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Zunar mendakwa pada 24 September 2010, iaitu pada pukul 4 petang, sepasukan polis yang diketuai Arikrishna telah menyerbu pejabatnya dan bertindak menangkap beliau serta merampas 66 buah buku bertajuk "Cartoon-0-phobia" dan sebuah lukisan kartun.

Zunar mempertikai asas-asas penangkapan dan penahanannya, rampasan terhadap karyanya dan menyatakan bahawa tindakan itu adalah salah di sisi Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang serta berniat untuk menggagalkan pelancaran buku tersebut.

Berikutan itu, Zunar menuntut ganti rugi am termasuk ganti rugi teladan dan teruk, perintah supaya buku-buku yang dirampas dikembalikan kepadanya atau ganti rugi sebanyak RM1,650, perintah supaya lukisan kartun dikembalikan atau ganti rugi khas dan lain-lain.

Hakim Vazeer Alam Mydin Meera menetapkan 28 Februari untuk menyambung perbicaraan. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan