Pengakuan Salah Merogol Remaja Ditolak - Berita Mahkamah | mStar

Pengakuan Salah Merogol Remaja Ditolak

Diterbitkan: Khamis, 27 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini pada Khamis, menolak pengakuan salah yang diberikan oleh seorang remaja berusia 19 tahun selepas dia tidak mengakui fakta pertuduhan merogol yang dihadapinya.

Pada prosiding itu, Mohd Saiful Ridzuan yang merupakan seorang penganggur menafikan fakta kes tersebut yang dibacakan sebanyak dua kali oleh jurubahasa mahkamah.

Dia terdahulu mengaku salah atas tuduhan merogol seorang pelajar tingkatan tiga berusia 15 tahun sembilan bulan pada pukul 10 malam, 15 Oktober lalu di stor Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Jabatan Kerja Awam & Lalu Lintas, Sentul, di sini.

Tertuduh yang ditangkap pada 17 Oktober lalu didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.

Berhubung soal jaminan, Timbalan Pendakwa Raya Nurul Farahah Mohd Suah tidak menawarkan jaminan atas alasan bimbang tertuduh akan menganggu mangsa memandangkan mereka saling mengenali antara satu sama lain.

Bagaimanapun, tertuduh yang bertubuh kecil itu merayu mahkamah memberikan jaminan kerana mendakwa, dia mahu ke sekolah.

"Abang saya hadir pada hari ini untuk menjamin saya. Keluarga saya orang susah dan bapa hanya menjual nasi lemak. Saya tidak pernah ditangkap sebelum ini," tambahnya.

Hakim Elelia Kaswati Mohamad Khalid menetapkan jaminan tertuduh pada jumlah RM6,000 dengan syarat penjamin mestilah abangnya, selain tertuduh dilarang untuk menghampiri mangsa dalam apa juga cara.

Selain itu, anak bongsu daripada empat beradik itu juga diperintahkan untuk melaporkan diri ke balai polis berhampiran rumahnya pada hari pertama setiap bulan.

Kes akan ditetapkan untuk sebutan semula pada 29 November ini untuk tertuduh melantik peguam.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan