Rayuan Pendakwa Terhadap Pembebasan Karpal Singh 13 Julai - Berita Mahkamah | mStar

Rayuan Pendakwa Terhadap Pembebasan Karpal Singh 13 Julai

Diterbitkan: Jumaat, 10 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Rayuan pihak pendakwaan terhadap pembebasan peguam Karpal Singh atas tuduhan melafazkan kata-kata menghina terhadap Sultan Perak, akan didengar oleh Mahkamah Rayuan pada 13 Julai. Tarikh itu ditetapkan selepas kes itu dikemukakan untuk pengurusan kes di hadapan timbalan pendaftar Mahkamah Rayuan N. Kanageswari pada Jumaat.

Pendengaran rayuan pada mulanya ditetapkan 14 Jun tetapi dijadualkan semula 13 Julai. Pada 11 Jun tahun lalu, Karpal Singh, 70, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas dakwaan melafazkan kata-kata menghasut di pejabat peguamnya Tetuan Karpal Singh & Co di Jalan Pudu Lama antara tengah hari dan 12.20 tengah hari 6 Feb 2009.

Hakim Azman Abdullah membebaskan peguam veteran itu tanpa memerintahkan beliau membela diri atas tuduhan berkenaan selepas memutuskan bahawa pendakwa gagal mengemukakan bukti di bawah Seksyen 3 (1) Akta Hasutan 1948, yang mencetuskan kecenderungan menghasut, menghina atau ketidaktaatan kepada Sultan.

Beliau berpendapat pengerusi kebangsaan DAP itu telah memberikan pendapatnya dengan merujuk kepada Undang-undang Tubuh negeri Perak dan peruntukan undang-undang dari keputusan-keputusan mahkamah. -BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan