PKR Fail Permohonan Halang ROS Batal Parti - Berita Mahkamah | mStar

PKR Fail Permohonan Halang ROS Batal Parti

Diterbitkan: Selasa, 31 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) memfailkan permohonan kebenaran bagi memulakan prosiding semakan kehakiman untuk menghalang tindakan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) daripada membatalkan pendaftaran parti tersebut.

Permohonan itu difailkan oleh Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution Ismail di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini pada Selasa.

Turut difailkan ialah perintah larangan untuk menghalang ROS daripada membuat sebarang tindakan sehingga kes tersebut selesai.

Pemohon yang diwakili oleh peguam-peguam N. Surendran, Fadiah Nadwa Fikri, Latheefa Koya dan R. Sivarasa menamakan ROS selaku responden.

Berdasarkan alasan permohonan, pemohon mendakwa notis ROS bertarikh 9 Mei lalu agar PKR memberi sebab mengapa pendaftaran parti tidak boleh dibatalkan kerana didakwa memecat seorang ahli secara salah adalah tidak sah kerana perkara tersebut tidak pernah berlaku.

Pemohon juga mendakwa, tiada anggota bernama A. Rajagopal telah dipecat oleh Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) pada 1 April atau 27 April 2009, selain tiada mesyuarat (MPT) diadakan pada tarikh tersebut.

Sebaliknya, pemohon mendakwa, ahli yang dipecat sebenarnya bernama A. Jayagopal dengan nombor keahlian K060000280 010 yang dipecat menerusi keputusan mesyuarat MPT yang diadakan pada 26 April 2009.

Pemecatan tersebut dilakukan atas alasan Jayagopal telah melanggar pekeliling Setiausaha Agung bertarikh 11 Mac 2009 apabila bertanding selaku calon bebas menentang calon PKR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Selambau.

Jayagopal memperoleh 36 undi pada PRK tersebut dan berdasarkan pekeliling parti, ahli yang mendaftarkan diri sebagai calon pada mana-mana PKR akan dipecat serta-merta tanpa merujuk kepada ahli berkenaan.

Justeru itu, pemohon mendakwa keputusan ROS adalah satu perkiraan yang tidak wajar dan satu salah guna kuasa kerana ia jelas merupakan satu keputusan yang tidak mempunyai asas yang mencukupi.

Pemohon juga mendakwa, keputusan ROS dibuat berdasarkan niat jahat dan bertujuan untuk menghalang PKR daripada mengambil bahagian pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 yang akan datang.

Selain itu, pemohon juga mendakwa, keputusan ROS adalah satu perkiraan yang tidak wajar kerana keputusan itu adalah bersifat menindas dan merupakan pencabulan hak sesebuah parti politik.

Sementara itu, Surendran semasa ditemui berkata, adalah tidak munasabah untuk ROS membatalkan parti tersebut hanya kerana pemecatan seorang ahli sedangkan, PKR mempunyai 404,558 anggota, termasuk 26 ahli parlimen.

"Ini adalah tindakan yang mempunyai motif tersembunyi dan cubaan untuk membantutkan perjalanan demokrasi pada PRU tidak lama lagi," katanya.

Beliau juga menambah, tindakan membatalkan pendaftaran parti adalah taktik yang digunakan oleh rejim seperti JUNTA tentera Myanmar yang mengharam Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi.

"Amat menyedihkan perkara ini berlaku di negara kita," katanya dan menambah pihaknya akan mendapatkan tarikh awal pendengaran permohonan.

Selain itu, beliau juga mempersoalkan mengapa ROS mengambil masa yang lama untuk menghantar notis berkenaan sedangkan pemecatan tersebut seperti yang didakwa responden berlaku pada tahun 2009.

"Adakah Barisan Nasional telah terdesak untuk memenagi PRU? Ini adalah perkara yang sangat serius," katanya.

Surendran juga mempersoalkan mengapa ROS tidak menghantar notis yang sama kepada UMNO pada tahun 1998 kerana memecat Saifuddin dan beberapa ahli lain yang dilihat berada di rumah Datuk Seri Anwar Ibrahim yang semasa itu baru dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri.

"Mengapa ROS tidak menghantar notis kepada UMNO yang mengancam untuk membatalkan pendaftaran parti itu? Bagaimanapun, bila ia melibatkan PKR, ROS terus menghantar notis," tambahnya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan