Dua Polis Dihukum Kerana Rasuah - Berita Mahkamah | mStar

Dua Polis Dihukum Kerana Rasuah

Diterbitkan: Rabu, 4 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Seorang wanita yang tidak dapat menerima hakikat suami tersayang bakal meringkuk di penjara bertindak menghantukkan kepala ke dinding Mahkamah Sesyen di sini, pada Rabu.

Wanita tersebut juga menangis teresak-esak sehingga terpaksa ditenangkan oleh ahli keluarga sehingga dia ditenangkan oleh ahli keluarganya.

Bagaimanapun, esakan wanita itu semakin kuat apabila melihat tangan suaminya, K. Vellu digari oleh anggota polis untuk dibawa ke lokap mahkamah.

Vellu yang merupakan seorang anggota polis yang berpangkat konstabel diarahkan menjalani hukuman penjara selama dua tahun dan denda RM25,000 selepas disabitkan bersalah atas dua pertuduhan rasuah.

Hakim Aslam Zainuddin juga memerintahkan agar tertuduh yang mempunyai dua orang anak berusia empat tahun dan tujuh bulan dihukum penjara 25 bulan, jika gagal menjelaskan denda tersebut.

Vellu didakwa telah bersetuju untuk menerima rasuah sebanyak RM3,000 daripada seorang warga India, Mohamed Jallaluddin Syed Ibrahim pada pukul 11.30 malam, 11 Januari 2005 di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, dekat sini.

Dia juga menghadapi pertuduhan kedua iaitu didakwa telah secara rasuah menerima RM500 daripada Mohamed Jallaluddin pada pukul 9.50 malam, 12 Januari 2005 di Restoran Maju Curry House, Petaling Jaya.

Suapan itu didakwa sebagai dorongan untuk tertuduh tidak mengambil tindakan terhadap Mohamed Jallaluddin yang berkerja sebagai guru sekolah memandu tanpa permit kerja yang sah.

Sementara itu, rakan sejawatan Vellu, K.Murali dihukum penjara selama dua tahun dan denda RM15,000 atau 15 bulan penjara jika gagal, selepas disabitkan bersalah bersubahat untuk bersetuju terima suapan tersebut pada 11 Januari 2005.

Vellu dan Murali, kedua-duanya berusia 29 tahun terdahulu merayu agar mahkamah menjatuhkan hukuman yang ringan terhadap mereka yang merupakan penyara tunggal keluarga.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Josiendra Abu Senin memohon mahkamah memberikan hukuman yang dapat memberikan pengajaran kepada tertuduh.

"Kesalahan rasuah bukan hanya dilihat daripada jumlah wang yang terlibat, tetapi perlu juga dilihat dari segi moral dan etika serta kesannya kepada masyarakat," katanya.

Pada prosiding sama, Aslam juga menolak permohonan peguam-peguam A Kalidas dan M Suria yang mewakili tertuduh untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman atas alasan permohonan tersebut perlu dibuat secara rasmi sebelum diputuskan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan