Penganggur Dihukum Mati Samun Bersenjata Api - Berita Mahkamah | mStar

Penganggur Dihukum Mati Samun Bersenjata Api

Diterbitkan: Selasa, 22 Mac 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap seorang penganggur setelah didapati bersalah melakukan rompakan menggunakan senjata api di sebuah kedai emas empat tahun lepas.

Hakim Datuk Mohd Zaki Mohd Yassin juga memerintahkan R. Ravindran, 36, menjalani hukuman penjara maksimum 10 tahun dan 10 sebatan bagi pertuduhan kedua iaitu merompak barang kemas bernilai RM800,000 dengan menggunakan sebatang tukul besi.

Dalam penghakimannya Mohd Zaki berkata mahkamah mendapati wujudnya keraguan pada kenyataan tertuduh semasa membuat pembelaan secara bersumpah dan pihak pendakwaan berjaya mewujudkan kes prima facie.

Mahkamah memerintahkan hukuman penjara dijalankan bermula dari tarikh tangkapan dan hukuman gantung akan dijalankan setelah keputusan rayuan.

Ravindran dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu pada 11 pagi 14 Jan 2007 di Gayathrii Tangga Maligai Jewellers di nombor 42, Lebuh Pasar, bersama-sama seorang rakannya yang telah meninggal dunia.

Dia didakwa telah melepaskan tembakan yang boleh mengakibatkan kematian ketika melakukan rompakan itu.

Ravindran diwakili peguam bela Naran Singh manakala pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Azhar Mokhtar. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan