Bapa Tunggal Dihukum Penjara Enam Tahun - Berita Mahkamah | mStar

Bapa Tunggal Dihukum Penjara Enam Tahun

Diterbitkan: Rabu, 19 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Seorang bapa tunggal terpaksa meringkuk di penjara selama enam tahun gara-gara merompak sebuah telefon bimbit berharga RM300 milik seorang wanita, pertengahan tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen di sini, Latifah Mohd Tahar pada Selasa, memerintahkan supaya hukuman ke atas Mohamad Mazlan Mustafa, 21, bermula daripada tarikh dia ditangkap, iaitu 19 Jun 2010.

Hukuman itu dijatuhkan selepas Latifah mendapati pembelaan tertuduh gagal untuk menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap pertuduhan yang dihadapi.

Perbicaraan sebelum ini melibatkan enam saksi pendakwaan dan tertuduh yang memberikan keterangan secara bersumpah mengemukakan tiga lagi saksi untuk menyokong pembelaannya.

Mohamad Mazlan didakwa merompak Zuliana Zainal Abidin, 30, dan melarikan telefon bimbit mangsa jenama Nokia S730 pada pukul 12.10 tengah malam, 4 Mei 2010. Kesalahan itu didakwa dilakukan di Jalan Keretapi, Belakang Kuil Batu Caves, Gombak, dekat sini.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya R.Kalaiyarasi mengikut Seksyen 395 Kanun keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, pada rayuan meringankan hukuman, tertuduh menerusi peguam M. Hafiz Zainol Abidin memberitahu dia mempunyai seorang anak berusia 5 tahun dan turut menjaga ibu bapa yang sudah tua.

“Tertuduh bekerja dengan menolong kakaknya meniaga di pasar. Dia yang merupakan seorang bapa tunggal juga telah insaf dengan kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Bagaimanapun, Kalaiyarasi membidas hujahan tersebut dengan mengatakan bahawa tertuduh sepatutnya memikirkan kesusahan yang akan dialami oleh keluarganya sebelum terlibat dalam jenayah tersebut.

“Mahkamah perlu mempertimbangkan faktor kepentingan awam dalam menjatuhkan hukuman dan keadilan kepada mangsa juga perlu diambil kira,” katanya dan menambah, kesalahan yang dilakukan tertuduh adalah serius.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan