Tunai Nazar Selepas Bebas Tuduhan Sebabkan Kematian - Berita Mahkamah | mStar

Tunai Nazar Selepas Bebas Tuduhan Sebabkan Kematian

Diterbitkan: Rabu, 22 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Tindakan seorang ahli perniagaan yang spontan melakukan ritual keagamaan sebaik sahaja dilepas dan dibebaskan daripada tuduhan menyebabkan kematian seorang remaja mengejutkan semua yang berada di Mahkamah Sesyen di sini, pada Rabu.

Peguam V.Ayasamy dengan segera memohon maaf atas perbuatan anak guamnya, S.Anumathan, 42, yang memakai kemeja lengan pendek hitam dan berkain sarung serta tidak berselipar.

“Ia hanya satu bacaan doa. Saya minta maaf,” katanya kepada Hakim Hasbi Hasan.

Anumathann kemudiannya memberitahu media, bahawa dia akan ke India untuk membayar nazar dan melakukan upacara keagamaan.

Sebelum ini, dia didakwa atas tuduhan menyebabkan kematian, Zulkifli Parman, 23, yang berasal dari Sabah pada antara pukul 10.30 malam, 8 Januari 2006 dan pukul 2.30 pagi, keesokan harinya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di perhentian bas, Jalan Suci 25/90, Seksyen 25, di sini.

Bagi kesalahan itu, Anumathan dibicarakan mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Pada penghakimannya, Hasbi berkata, beliau mendapati pihak pendakwaan telah gagal menimbulkan prima facie untuk memanggil tertuduh membela diri terhadap tuduhan tersebut.

“Setelah membuat penilaian yang maksimum kepada keterangan yang dikemukakan di mahkamah, didapati terdapat banyak kelompangan dalam kes pendakwaan,” tambahnya.

Pada prosiding itu, Timbalan Pendakwa Raya Faridah Nurdinie Bahrum hadir mengambil keputusan itu untuk pihak pendakwaan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan