Keputusan Kes Bunuh Anak Bekas Setiausaha UMNO Klang 5 Oktober - Berita Mahkamah | mStar

Keputusan Kes Bunuh Anak Bekas Setiausaha UMNO Klang 5 Oktober

Diterbitkan: Jumaat, 24 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Mohd Nahar, didakwa atas dua tuduhan membunuh. Foto: THE STAR/ NORAFIFI EHSAN
Mohd Nahar, didakwa atas dua tuduhan membunuh. Foto: THE STAR/ NORAFIFI EHSAN

SHAH ALAM: Nasib seorang bekas konstabel polis yang didakwa atas pertuduhan membunuh anak ketiga bekas setiausaha Umno Bahagian Klang, Shohimi Shafie dan juga pengasuh kanak-kanak tersebut akan diketahui pada 5 Oktober depan.

Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Mohd Yazid Mustafa menetapkan tarikh itu pada Khamis, selepas pihak-pihak yang terlibat dalam perbicaraan ke atas Mohd Nahar Abu Bakar, 34, selesai mengemukakan hujahan di akhir pembelaan.

Perbicaraan melibat keterangan 17 saksi pendakwaan dan Mohd Nahar yang memberi keterangan secara bersumpah semasa membela diri, tidak mengemukakan saksi lain untuk menyokongnya.

Pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Mohd Nordin Ismail manakala peguam Amir Khusyairi Mohd Tanusi mewakili Mohd Nahar, yang dibuang kerja pada 21 Mei 1999 kerana kesalahan dadah dan pecah rumah serta telah dihukum penjara selama enam bulan pada 2000.

Tertuduh yang pernah berkhdimat di Balai Polis Kampung Baru, Manjung, Perak, didakwa membunuh Muhammad Nurosama Shohimi, dua tahun setengah dan Siti Rohana Baharom, 34, pada pukul 1 petang, 30 Disember 2003.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di rumah Siti Rohana, di alamat B-5-19, Flat Cempaka, Bandar Baru Klang, Klang, dekat sini.

Tertuduh yang tamat pelajaran sekolah menengah telah melarikan diri dan hanya ditangkap enam tahun kemudian semasa ditahan kerana cukai jalan keretanya tamat tempoh.

Dia didakwa untuk kali pertama di Mahkamah Majistret Klang pada 20 Oktober 2009.

Tertuduh mengenali Siti Rohana menerusi teman wanitanya, Normah Jantan, seorang pelayan kelab malam yang merupakan sepupu kepada mangsa.

Siti Rohana juga memelihara anak Normah, Siti Aishah yang tidak pernah mengetahui siapa ibu kandungnya sebelum kejadian.

Berdasarkan keterangan Siti Aishah, dia yang semasa itu berumur sembilan tahun melihat tertuduh bertengkar dengan Siti Rohana kerana mangsa enggan memberikan wang yang diminta.

Tertuduh kemudiannya bertindak menikam dada Siti Rohana manakala Muhammad Nurosama ditikam dua kali di bahagian belakang semasa sedang menonton televisyen.

Semasa mayat ditemui, Siti Rohana masih mengenggam wang RM21 ditangannya.

Keterangan Normah pula mengatakan, dia yang menunggu tertuduh di dalam kereta di bawah flat, melihat tertuduh mengambil pisau dari tempat letak barang kereta.

Tertuduh kemudiannya naik semula ke flat dan turun dalam keadaan baju yang berlumuran darah sebelum terus memecut.

Pembelaan tertuduh pula mengatakan dia datang ke flat itu untuk menghisap dadah bersama kawannya, ‘Wan gemuk’ dan tidak pernah melakukan jenayah seperti dipertuduhkan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan