Mahkamah Tetapkan 10 Ogos Dengar Permohonan Semakan Kehakiman ESQ

Diterbitkan: Selasa, 3 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 10 Ogos ini untuk hujahan sama ada mahkamah sivil mempunyai bidang kuasa mendengar permohonan syarikat ESQ Leadership Center Sdn Bhd, supaya dibenar membuat semakan kehakiman bagi membatalkan fatwa Mufti Wilayah Persekutuan berhubung ajaran dan fahaman yang dibawa syarikat itu.

Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh menetapkan tarikh itu selepas berjumpa peguam Abu Bakar Jais dan Helmi Hamzah yang mewakili ESQ dan peguam kanan persekutuan Natrah Idris yang mewakili pejabat Peguam Negara.

Abu Bakar memberitahu media bahawa mahkamah memerintahkan mereka memfailkan dokumen berhubung hujahan sama ada mahkamah sivil boleh mendengar permohonan bagi mendapat kebenaran untuk semakan kehakiman yang difailkan ESQ, sebuah syarikat latihan pembinaan modal insan.

Syarikat itu dalam permohonan yang difailkan pada 26 Julai, menamakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Mufti Wilayah Persekutuan sebagai responden.

Syarikat itu mendakwa pada 17 Jun lepas, mufti berkenaan iaitu Datuk Wan Zahidi Wan Teh telah mengeluarkan fatwa bahawa ajaran, pegangan serta fahaman yang dibawa ESQ anjuran warga Indonesia Dr Ary Ginanjar Agustian, dan apa-apa ajaran seumpama dengannya, adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi perkara yang boleh merosakkan akidah dan syariat Islam, selain meminta orang ramai menjauhinya.

Memandangkan ia telah disiarkan dalam Warta Kerajaan pada hari yang sama, ESQ memohon deklarasi bahawa fatwa dan penerbitannya yang telah digazetkan itu sebagai terbatal dan tidak sah, selain perintah mandamus bagi memaksa mufti berkenaan menyiarkan pembatalan fatwa tersebut dalam tempoh 30 hari selepas permohonan itu difailkan.

ESQ turut mempertikaikan kaedah serta prosedur yang diguna pakai mufti tersebut dalam membuat dan mengeluarkan fatwa berkenaan mengikut Seksyen 31, 33 dan 34 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993.

Katanya Seksyen 34 akta berkenaan memperuntukkan bahawa mufti hendaklah mendapatkan perintah daripada Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu sebelum membuat dan mengeluarkan fatwa berkenaan.

Syarikat itu mendakwa penelitian terhadap fatwa dan penerbitannya yang digazetkan dalam Warta Kerajaan tidak menunjukkan sebarang maklumat bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memerintahkan mufti itu untuk mengeluarkan fatwa berkenaan terhadap ESQ.

ESQ mendakwa akibat penerbitan fatwa itu, syarikat tersebut tidak dapat mengadakan latihan pembinaan modal insan kepimpinan yang bertujuan membangunkan nilai potensi manusia iaitu kecerdasan intelektual, emosional dan kerohanian di Wilayah Persekutuan.

Lebih 65,000 orang termasuk kenamaan, tokoh agama, tokoh korporat serta pegawai kerajaan telah mengikuti modul program motivasi yang dikendalikan ESQ di negara ini sejak 2006.-BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 20 Julai 2017 3:30 PM

Luahan Ezlynn Beraya Tanpa Zuriat

Khamis, 20 Julai 2017 12:30 PM

Diana Muntah, Mabuk Teruk - Zamarul

Rabu, 19 Julai 2017 5:00 PM

Sauk Jangan Tak Sauk...

Rabu, 19 Julai 2017 3:27 PM

Beraksi 'Ghairah'? OK Je Kalau...

Rabu, 19 Julai 2017 1:20 PM

Ulat Buku Naik Superbike

Rabu, 19 Julai 2017 1:01 PM

Brader... Itu Pun Nak Curi Ke?

Rabu, 19 Julai 2017 12:27 PM

Aaron Aziz 'Buru' Mak Datin Kaya?

Rabu, 19 Julai 2017 7:00 AM

Shah Rukh Khan Kongsi Tips Mengurat Gadis!

Selasa, 18 Julai 2017 3:00 PM

Waris Ada Kembar?

Kolumnis

iklan

Iklan