Karyawan Diperintah Adakan AGM Dalam Masa 60 Hari - Berita Mahkamah | mStar

Karyawan Diperintah Adakan AGM Dalam Masa 60 Hari

Diterbitkan: Jumaat, 2 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini memerintahkan Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) mengadakan satu mesyuarat agung tahunan dalam masa 60 hari dari hari ini.

Dalam keputusan yang dibuat dalam kamar, Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh memerintahkan presiden Karyawan Freddie Fernandez dan anggotanya Datuk Syed Abdul Rahman Syed Mohamad Al-Habshi melantik satu jawatankuasa bebas untuk mengendalikan mesyuarat tersebut.

Peguam Mohd Zaharudeen Harun mewakili lima plaintif dan peguam S.Karthigesan mewakili Karyawan dan tiga defendan lain.

Mohd Zaharudeen memberitahu pemberita bahawa sebelum itu hakim telah menolak bantahan awal Karyawan terhadap saman pemula yang difailkan anak guamnya berhubung pemecatan sebagai anggota Karyawan.

Pada 6 Julai tahun lalu, Syed Abdul Rahman, seniman vateran Datuk Aziz Sattar, bekas pengurus Karyawan M. Mohamed Nissar Mohamed Haneef, Nur Azian Baharin dan Salmiah Mohammad Said menfailkan saman pemula bagi memohon deklarasi bahawa pindaan perlembagaan pada bahagian 6 minit mesyuarat agung tahunan kali ke-III pada 29 Mac 2002 di Musictheque, Hotel Istana adalah tidak sah dan terbatal.

Mereka menamakan Karyawan sebagai defendan pertama, bekas presiden Othman Hafsham, Fernandez (ketika itu timbalan presiden) dan Pendaftar Pertubuhan sebagai defendan kedua hingga keempat.

Kesemua plaintif memohon deklarasi bahawa sebarang keputusan yang dibuat Karyawan termasuk pemecatan Aziz dan M. Mohamed Nissar daripada menganggotai Karyawan, adalah tidak sah dan terbatal.

Mereka juga menuntut kesemua mesyuarat agung yang diadakan oleh Karyawan selepas 29 Mac 2002 adalah tidak sah dan memohon secara alternatifnya sekiranya mahkamah membenarkan permohonan pihak plaintif ini, satu badan bertindak sementara akan dilantik di kalangan anggota Karyawan yang layak bagi tujuan mengadakan mesyuarat agung khas untuk pemilihan anggota jawatankuasa baru.

Karyawan dan defendan lain yang membantah permohonan itu pula mendakwa plaintif sepatutnya membawa tindakan itu secara semakan kehakiman di bawah Kaedah-kaedah Mahkamah Tinggi 1980 memandangkan tindakan saman itu dibuat kerana kesemua plaintif tidak berpuas hati dengan keputusan Pendaftar Pertubuhan.

Sementara itu, dalam afidavit jawapan yang difailkan 23 Feb lalu, Fernandez mendakwa terdapat penyalahgunaan proses mahkamah dan tindakan plantif adalah remeh-temeh, menyusahkan dan dibuat secara mala fide (berniat jahat) ke atasnya dan defendan lain.

Beliau juga mendakwa pindaan dalam perlembagaan Karyawan adalah sah dan tiada sebarang penipuan yang dilakukan oleh defendan untuk menipu Pendaftar Pertubuhan malah perkara itu telah disiasat oleh pihak pendaftar terbabit dan didapati tiada sebarang penyelewangan atau penipuan.

Fernandez turut mendakwa pemecatan jawatan Aziz terpaksa dilakukan dan dipersetujui anggota jawatankuasa Karyawan kerana pelakon veteran yang banyak membintangi filem komedi bersama Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee itu, telah mencemar nama baik Karyawan dan pemecatan itu mengikut peruntukan dalam perlembagaan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan