Kishu Dan Keluarga Diberi Masa 48 Jam Untuk Bayar Denda RM200,000 - Berita Mahkamah | mStar

Kishu Dan Keluarga Diberi Masa 48 Jam Untuk Bayar Denda RM200,000

Diterbitkan: Selasa, 25 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini memberi tempoh sehingga Khamis ini untuk bekas pemilik gedung membeli-belah, Globe Silk Store, Tan Sri Kishu Tirathrai dan keluarganya membayar denda RM200,000 kerana menghina mahkamah atau berdepan dengan hukuman penjara tiga bulan.

Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin, yang mengetuai panel tiga hakim, membenarkan rayuan keluarga itu untuk mengenepikan hukuman penjara tiga bulan yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan menggantikan dengan denda RM50,000 setiap orang atau hukuman penjara tiga bulan.

Kishu, 69, isterinya Puan Sri Mona Kishu, 67 dan dua anak lelaki mereka - Vinod, 40, dan Bushan, 37, dikenakan hukuman penjara tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 12 Julai, 2007, kerana campur tangan dan menghalang perintah penjualan bangunan membeli-belah itu.

Abu Samah dan Hakim Datuk Ramly Ali dan Datuk Mohamed Apandi Ali, bagaimanapun, membenarkan permohonan untuk menangguhkan perintah itu sehingga pukul 3 petang pada Khamis ini.

Peguam keluarga Kishu, T. Gunaseelan, memohon kepada mahkamah untuk menangguhkan perintah itu untuk seminggu bagi membolehkan mereka mendapatkan jumlah wang itu.

Katanya Kishu dan isteri diisytiharkan muflis manakala kedua-dua anak lelaki mereka turut mengalami nasib yang sama tetapi mendapat perintah mahkamah untuk menangguhkan perintah muflis tersebut.

Peguam Bank HSBC, Benjamin Dawson, berkata pihaknya tidak mempunyai bantahan terhadap permohonan keluarga itu untuk menangguhkan perintah itu.

Terdahulu itu, Gunaseelan memberitahu mahkamah anak guamnya memohon maaf dan tidak mahu meneruskan rayuan terhadap sabitan tetapi sebaliknya hanya mahu memohon kepada mahkamah untuk mengenepikan hukuman penjara.

Dawson berkata pihak bank tidak akan mendesak untuk hukuman penjara terhadap empat ahli keluarga itu jika mereka insaf, bertaubat dan memohon maaf serta tidak meneruskan dengan rayuan tersebut.

Keempat-empat mereka kini bebas dengan jaminan RM10,000 setiap orang dengan seorang penjamin sementara menunggu penyelesaian kes rayuan itu.

Globe Silk Store, yang diasaskan pada 1930, telah mendirikan bangunan 12 tingkat di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur, pada 1977.

Bank HSBC telah memulakan prosiding menghina mahkamah pada 2004 terhadap syarikat keluarga itu, Tiratharai Sdn Bhd dan empat pengarahnya apabila mereka ingkar perintah mahkamah dengan meletakkan empat kaveat, satu cubaan injunksi dan dua perintah injunksi 'ex-parte' ke atas bangunan Globe Silk Store.

Kaveat dan perintah menghalang itu semuanya berkuatkuasa dalam masa beberapa hari selepas cadangan lelong oleh bank berkenaan, menyebabkan proses lelong ditangguhkan sebanyak empat kali. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan