Keputusan Kes Juruanalisis Saman Pusrawi Ditangguh 11 Jun - Berita Mahkamah | mStar

Keputusan Kes Juruanalisis Saman Pusrawi Ditangguh 11 Jun

Diterbitkan: Jumaat, 21 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat menetapkan 11 Jun ini bagi keputusan kes saman seorang juruanalisis kanan Bank Simpanan Nasional yang menuntut ganti rugi lebih RM500,000 daripada Hospital Pusrawi dan tiga doktornya kerana didakwa cuai.

Hakim Datuk Abdul Wahab Patail membuat keputusan itu dalam kamarnya dengan kehadiran peguam Cheow Wee yang mewakili Roslan Mohd Ali, 47, dan peguam Harikannan Ragavan, mewakili Pusrawi.

Cheow memberitahu pemberita penangguhan itu disebabkan hakim memerlukan lebih masa untuk meneliti hujahan kedua-dua pihak.

Roslan memfailkan saman itu pada 2 Feb 2007 dengan mendakwa hospital terbabit cuai dan menyebabkan kecederaan otaknya sehingga beliau tidak sedarkan diri pada Januari 2007, lima bulan selepas menjalani satu pembedahan.

Beliau menamakan Hospital Pusrawi di Jalan Tun Razak, pakar anesthesia Dr Ainy Md Aris, pakar ortopedik Dr Mohd Ismail Maulud, dan pakar ortopedik dan trauma, Dr Didi Indra Tjahya, sebagai defendan.

Isteri beliau, Rosemah Ibrahim, bersama anak-anak mereka hadir di mahkamah hari ini mewakili Roslan, yang kini masih terlantar di rumah.

Roslan dalam pernyataan tuntutannya mendakwa bahawa pada 1 Sept 2006 beliau telah menjalani satu pembedahan akibat kesakitan di bahagian belakang, yang menurut doktor, hanya mengambil masa dua jam.

Roslan mendakwa Dr Ainy, Dr Mohd Ismail dan Dr Didi secara bersama dan/atau berasingan telah menjalankan tugas dengan cuai sehingga menyebabkan tiub "endotracheal" yang membekalkan oksigen kepadanya telah tersasar keluar daripada saluran pernafasan semasa membetulkan kedudukannya daripada telentang kepada kedudukan meniarap, dan, akibatnya pernafasan beliau terhenti kerana ketiadaan bekalan oksigen.

Beliau mendakwa ujian EEG (electroencephalogram) yang dibuat terhadapnya selepas pembedahan itu mengesahkan beliau mengalami kerosakan otak akibat kekurangan bekalan oksigen sehingga menyebabkan dia dirawat di Unit Rawatan Rapi selama 22 hari.

Roslan mendakwa akibat daripada kecuaian ketiga-tiga defendan itu, beliau mengalami kerosakan otak yang teruk kesan daripada kekurangan bekalan oksigen yang menyebabkan otaknya tidak dapat berfungsi dengan normal dan menjadikan beliau seperti 'bangkai bernyawa', yang memerlukan penjagaan berterusan.

Selain menuntut ganti rugi teladan dan punitif berjumlah RM500,000, Roslan juga menuntut ganti rugi khas iaitu kehilangan pendapatan RM5,687 sebulan dari 2 Feb 2007 dan berterusan, ganti rugi khas beserta faedah pada kadar empat peratus setahun, kos dan relif lain yang dianggap sesuai oleh mahkamah.- BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan