Warga Indonesia Dihukum Gantung Bunuh Lima Tetamu Majlis Perkahwinan - Berita Mahkamah | mStar

Warga Indonesia Dihukum Gantung Bunuh Lima Tetamu Majlis Perkahwinan

Diterbitkan: Jumaat, 7 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SIBU: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menjatuhi hukuman gantung sampai mati terhadap seorang lelaki warga Indonesia kerana membunuh lima tetamu majlis perkahwinan di sebuah rumah panjang dalam daerah Song, tiga tahun lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Ravinthran Paramagur turut menjatuhi tambahan hukuman penjara 22 tahun terhadap Nyambang Entuhan, kerana mengakibatkan kecederaan pada sembilan tetamu majlis itu dan memiliki senjata api serta peluru secara tidak sah.

Nyambang, 39, yang berkahwin dengan anak perempuan tuai rumah panjang itu, kelihatan tenang ketika hukuman dibacakan.

Dia didapati bersalah atas lima tuduhan bunuh di rumah panjang Rumah Enchan, Sungai Engkabau, daerah Song di ruai rumah itu (satu ruang antara beranda dan bilik) dan bilik (terletak antara ruai dan dapur) pada 6 Jun 2007.

Lima mangsa yang terkorban ialah Gram George, Meluda Imin, Jimbun Ngindang, Paulus Ilu, dan Galau Ilu.

Nyambang dijatuhi hukuman penjara 18 tahun setelah didapati bersalah mengakibatkan kecederaan parah kepada sembilan lagi tetamu majlis berkenaan, dan penjara empat tahun kerana memiliki senjata api dan peluru.

Ketika membacakan penghakimannya, Ravinthran berkata pendakwaan berjaya mewujudkan kes prima facie terhadap tertuduh, dan memerintahkan supaya hukuman penjara dilaksanakan mulai tarikh dia ditangkap pada 7 Jun 2007.

Nyambang diwakili oleh peguam Rosli Dapor manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Robert Pasang Alam. Sejumlah 27 saksi dipanggil memberi keterangan pada perbicaraan kes berkenaan.

Pada 6 Jun 2007, tertuduh menghadiri majlis jamuan perkahwinan di Rumah Enchan. Tuai rumah panjang itu, Lucas Baru, diberi penghormatan untuk menyampaikan ucapan.

Antara lain, Luca berkata beliau tidak menggalakkan anak-anak buahnya supaya berkahwin dengan warga Indonesia memandangkan mereka tidak mempunyai kad pengenalan.

Mendengar kata-kata itu, Nyambang, yang duduk di ruai, kelihatan marah dan berjalan menuju ke ruai kepunyaannya lalu menghilangkan diri.

Tidak lama kemudian, tetamu yang masih menikmati makanan dan minuman di ruai, terkejut apabila melihat tertuduh melepaskan tembakan ke arah mereka.

Lima tetamu terbunuh akibat kecederaan di seluruh badan manakala sembilan lagi cedera dalam insiden itu.

Mangsa yang cedera dibawa ke Klinik Song untuk mendapatkan rawatan segera dan kemudian dipindahkan ke Hospital Kapit. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan