Bekas Mufti Perlis Bakal Dibicarakan Di Mahkamah Tinggi Syariah - Berita Mahkamah | mStar

Bekas Mufti Perlis Bakal Dibicarakan Di Mahkamah Tinggi Syariah

Diterbitkan: Rabu, 28 April 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang didakwa mengajar agama Islam tanpa tauliah tahun lepas bakal dibicarakan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini.

Hakim Syarie Mohamad Adib Husain hari ini membuat keputusan menerima permohonan semakan kehakiman daripada Ketua Pendakwa Syarie Selangor, Abdul Shukor Abdul Halim terhadap keputusan Hakim Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur yang sebelum ini menolak permohonan pihak pendakwa untuk memindahkan kes Dr Asri ke Mahkamah Tinggi.

Pada 18 November 2009, Dr Mohd Asri, 38, mengaku tidak bersalah atas tuduhan mengajar agama Islam tanpa tauliah di sebuah kediaman di Lorong 2C, Taman Sri Ukay, Ampang antara pukul 8.10 malam dan 9.45 malam 1 November tahun berkenaan.

Beliau didakwa di bawah Seksyen 119 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Semasa membacakan keputusannya itu, Mohamad Adib berkata, Mahkamah Tinggi mempunyai kuasa untuk menyemak keputusan-keputusan yang dibuat oleh Mahkamah-mahkamah Rendah untuk menegakkan keadilan dan proses semakan tertumpu kepada kes-kes yang sedang dibicarakan dan bukan kes yang telah dihakimi.

Di dalam kes Dr Mohd Asri, beliau berkata kes ini belum dibicarakan lagi.

Di bawah Seksyen 101 Enakmen Tatacara Jenayah Syariah Selangor 2003, Ketua Pendakwa Syarie berhak untuk memindahkan kes dari Mahkamah Rendah ke Mahkamah Tinggi, katanya.

Beliau berkata keistimewaan ini selari dengan mahkamah sivil di mana kes dari Mahkamah Majistret boleh dipindahkan ke Mahkamah Tinggi di bawah Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah.

Mohamad Adib berkata, alasan Abdul Shukor untuk memindahkan kes ini ke Mahkamah Tinggi berdasarkan kepentingan awam adalah munasabah dan bukannya kerana kepentingan individu memandangkan Dr Mohd Asri adalah bekas Mufti Perlis.

Mengenai dakwaan responden bahawa terdapat tangan-tangan ghaib yang mempengaruhi pendakwaan dalam kes ini, Mohamad Adib berkata perkara itu perlu dibangkitkan semasa perbicaraan.

Dr Mohd Asri hadir pada prosiding pagi ini dan beliau diwakili peguam Kamar Ainiah Kamaruszaman.

Di luar mahkamah, Dr Mohd Asri berkata pihaknya menimbang sama ada untuk memohon hakim lain bagi membicarakan kesnya atau merayu keputusan mahkamah pada hari ini. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan