Sistem CRT Bakal Diperluas Di Mahkamah Pulau Pinang, Johor Mac Depan

Diterbitkan: Selasa, 26 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pengendalian kes-kes di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang dan Johor akan menjadi lebih efisyen apabila sistem transkripsi rakaman mahkamah (CRT) bakal diperluaskan di kedua-dua negeri itu Mac depan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, langkah itu diambil sebagai usaha membantu mempercepatkan perbicaraan dan pelupusan kes-kes di mahkamah di samping menjamin ketelusan dalam setiap prosiding yang dijalankan.

"Jurutaip mahkamah tidak lagi perlu menaip nota prosiding kerana sistem CRT membolehkan ia ditranskrip secara automatik, ini dapat menjimatkan masa mahkamah," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan hampir dua jam di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini, petang tadi.

Liew berkata, sistem CRT yang diperkenalkan di bawah e-kehakiman, kini telah digunakan di 51 buah mahkamah di Kuala Lumpur, Shah Alam dan Petaling Jaya, sementara pelaksanaannya di negeri-negeri lain akan dilakukan secara berperingkat.

"Antara kes yang menggunakan sistem CRT ialah prosiding inkues kematian Teoh Beng Hock di mahkamah Majistret Shah Alam, prosiding itu dirakam dan dipaparkan di laman web Jabatan Peguam Negara untuk tontonan umum," katanya.

Liew berkata, kerajaan memperuntukkan RM70 juta untuk membangunkan sistem e-kehakiman bagi memperbaiki dan meningkatkan mutu pentadbiran dan pengurusan kes di mahkamah.

Beliau berkata, selain sistem CRT, mahkamah tinggi di Pulau Pinang dan Johor juga akan turut dilengkapkan dengan sistem pengurusan kes sivil secara sistematik melalui komputer, seperti yang telah diamalkan di mahkamah di Kuala Lumpur dan Shah Alam.

"Sistem ini juga akan dilengkapkan dengan kemudahan 'SMS alert' yang akan dihantar kepada peguam supaya mereka bersedia sebelum kes dipanggil untuk pendengaran," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Isnin, 18 Disember 2017 2:45 PM

Kecoh Naim Daniel 'Berduet' Dengan Hantu

Ahad, 17 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: InTeam - Kasih Kekasih

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Kolumnis

iklan

Iklan